Profesii

Investitorii străini sunt optimişti: 60% se aşteaptă la creşteri, dar se plâng în continuare de infrastructură şi birocraţie

Investitorii străini sunt optimişti: 60% se aşteaptă...

Autor: Dana Ciriperu

16.03.2016, 11:45 135

Forţa de muncă bine pregătită rămâne un punct forte şi un avantaj competitiv pentru România, notează cel mai recent raport publicat de Consiliul Investitorilor Străini (FIC), o organizaţie care numără 122 de companii, cu investiţii totale de 35 mld. euro.

Consiliul Investitorilor Străini publică de două ori pe an Indicele percepţiei despre mediul de afaceri, realizat printre membrii săi.

Rezultatele celui mai recent indice FIC al percepţiei despre mediul de afaceri din România arată că majoritatea membrilor (60%) se aşteaptă la creşteri în 2016 şi doar 15% anticipează o contracţie a afacerilor pe care le derulează.

 Fiindcă anticipează creşteri ale activităţii economice aproape jumătate dintre respondenţi plănuiesc să facă angajări suplimentare în 2016 (43%) şi o treime dintre ei (34%) vor face investiţii de capital semnificative în acest an. Mai mult de jumătate dintre cei intervievaţi (55%) se aşteaptă la creşteri semnificative ale exporturilor în 2016.

În ciuda anticipărilor de creştere, membrii FIC raportează că se confruntă cu o serie de probleme deja binecunoscute publicului larg: 90% spun că birocraţia este excesivă în comparaţie cu alte ţări din regiune; 85% apreciază că infrastructura este necompetitivă şi 75% întâmpină probleme legate de lipsa de predictibilitate a cadrului legislativ.

“Economia României înregistrează o creştere semnificativă în perioada analizată şi acest lucru se simte în mediul de afaceri. În opinia FIC, România nu va putea susţine acest ritm de creştere pe termen mediu şi lung în absenţa investiţiilor în infrastructură şi a reducerii poverii administrative”, se arată în raport.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO