Profesii

Invatamantul, neatractiv pentru tineri din cauza salariilor mici

09.08.2004, 00:00 33



Salariile foarte mici din invatamant fac acest sector tot mai putin atractiv pentru tinerii absolventi, de aceea si in anul scolar 2004-2005 discipline precum informatica, engleza sau posturi de educatoare vor fi ocupate de necalificati sau persoane care la titularizare au obtinut note sub 5.



Peste 20.000 de posturi din invatamantul din Romania au ramas neocupate dupa repartizarile computerizate efectuate la nivelul Ministerului Educatiei si Cercetarii. In sedintele publice organizate in 5 august, posturile vor fi date oricui le cere: cadru didactic calificat, necalificat sau care a obtinut la titularizare medie sub 5 si chiar pensionari.



Ordinea in care au fost impartite posturile ramase libere a fost urmatoarea: prioritate au avut candidatii care au promovat titularizarea din 2004 cu note peste 5, apoi cei care au promovat titularizarea in 2003 cu medii peste 7 si nu aveau un post in domeniu. O alta categorie speciala este a celor care obtin un post prin cumul sau plata cu ora, dupa care urmeaza pensionarii, candidatii care la titularizare au luat note sub 5 dar sunt absoleventi ai unei institutii de imvatamant superior cu diploma de licenta si apoi necalificatii.



In Bucuresti exista 387 de persoane care la titularizare au obtinut note sub 5 si care acceptau sa primeasca un post in invatamantul bucurestean. Cele mai mari sanse le aveau aceia care optau pentru a deveni profesori de informatica sau de limba engleza. In Capitala vor fi, de semenea, 193 de cadre didactice necalificate care ar putea sa-si gaseasca un loc si ele intr-o "scoala cu profil de informatica si chiar in clase cu predare intensiva in limba engleza". La fel de multe posturi care vor fi ocupate de necalificati sunt si cele de educatoare sau cadru didactic pentru invatamantul special pentru disciplinele muzica si religie.



Dupa 1990, in Romania informatica a luat o mare amploare, fiind create clase speciale pentru invatarea acestei discipline si chiar licee intregi cu acest profil. Tot asa s-a intamplat si cu clasele de predare intensiv in limba engleza sau scolile bilingve. Admiterea la clasele de informatica sau la cele bilingve, cat si in clasele cu predare intensiva, se face chiar si astazi foarte greu, fiind admisi doar elevi cu medii peste 9,50. Cu toate acestea, la respectivele clase ajung profesori care nu au nici un fel de calificare sau care nu au reusit sa obtina la titularizare nici macar media 5. Aceasta pentru ca politica salariala a autoritatilor in privinta invatamantului este dezastruoasa dupa cum sustin tinerii absolventi, majoritatea preferand sa se angajeze la diverse firme decat sa lucreze intr-o scoala pentru doua milioane de lei pe luna.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO