Profesii

INS: Costul forţei de muncă a crescut în primul trimestru cu 10% faţă de T1 2019, pe fondul diminuării timpului de lucru şi a cheltuielilor aferente timpului nelucrat din luna martie, în contextul declarării stării de urgenţă pe fondul pandemiei de COVID-19

INS:  Costul forţei de muncă a crescut în primul...

Autor: Roxana Rosu

04.06.2020, 10:05 161

Costul orar al forţei de muncă, ajustat la numărul zilelor lucrătoare, a crescut în primul trimestru cu 2,33% faţă de trimestrul precedent şi cu 10,2% faţă de acelaşi trimestru al anului anterior, evoluţie influenţată de întreruperea activităţii în contextul Covid-19, prin diminuarea timpului efectiv lucrat, dar şi de compensarea cheltuielilor cu forţa de muncă aferente timpului nelucrat din luna martie, începând cu declararea stării de urgenţă, în conformitate cu prevederile legislaţiei naţionale în vigoare.

Potrivit datelor Institului Naţional de Statistică, în T1 2020 faţă de T4 2019, costul orar al forţei de muncă a scăzut în majoritatea activităţilor economice, cele mai mari procente fiind în cazul producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-6,98%), industriei extractive (-3,44%) şi tranzacţiilor imobiliare (-3,25%).

În acelaşi timp, o serie de activităţi au înregistrat creşteri ale costului, mai ales în activităţi de spectacole, culturale şi recreative (11,30%), învăţământ (5,77%), activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport (4,70%), respectiv comerţ cu ridicata şi cu amănuntul; repararea autovehiculelor şi motocicletelor (3,75%).

Faţă de trimestrul anterior, cheltuielile directe (salariale) s-au majorat cu 2,32%, iar cele indirecte (non-salariale) cu 2,50%.

INS menţionează că în costul orar al forţei de muncă, respectiv în câştigul salarial mediu orar sunt cuprinse şi sumele plătite salariaţilor pentru şomajul tehnic, în conformitate cu prevederile legale în vigoare. În plus, indicatorii sunt influenţaţi de întreruperea activităţii în contextul Covid-19, prin diminuarea timpului efectiv lucrat.

Comparativ cu T1 2019, în primele trei luni din 2020 costul orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a crescut în toate activităţile economice. Cele mai mari creşteri s-au regăsit în activităţi de spectacole, culturale şi recreative (13,85%), producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (12,67%), transport şi depozitare (12,39%) şi activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport (11,06%).

În paralel, cele mai mici creşteri s-au înregistrat în activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice (2,96%), învăţământ (3,59%), respectiv sănătate şi asistenţă socială (3,77%).

Componenta salarială a urcat cu 10,12%, iar pentru componenta cheltuielilor indirecte (non-salariale) avansul a fost de 11,86%.

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO