Profesii

Inregistrarea ocupatiilor in COR

22.07.2003, 00:00 1267



Modificarile legislative in domeniul relatiilor de munca produse in ultima perioada a readus in prim-plan nomenclatorul Clasificarea Ocupatiilor din Romania (COR). Noul Cod al muncii prevede ca este obligatorie utilizarea COR la completarea documentelor oficiale, inclusiv la completarea contractului individual de munca. De asemenea, registrul de evidenta a salariatilor trebuie sa contina si codul ocupatiei respective prevazuta in COR. Exista insa si situatii in care anumite ocupatii nu exista in acest nomenclator, dar nu trebuie sa intrati in panica: puteti cere inregistrarea ocupatiei respective.



Clasificarea Ocupatiilor din Romania, reprezinta primul nomenclator unitar al ocupatiilor realizat in Romania, care a fost elaborat pentru alinierea la standardele internationale ale Uniunii Europene si Organizatiei Natiunilor Unite, tinandu-se cont si de specificul economiei romanesti.



Prima editie a lucrarii, care a avut avizul favorabil al tuturor ministerelor, asociatiilor profesionale si fundatiilor a aparut in 1995 la Editura Tehnica, iar a doua in anul 2000 la Editura Lumina Lex.



COR este un nomenclator a carui utilizare este obligatorie pentru ordonarea si evidenta informatiilor referitoare la ocupatiile practicate in cadrul economiei nationale. COR are rolul de a asigura informatii la nivelul de detaliere cerut pentru gestionarea fortei de munca; faciliteaza identificarea unitara a ocupatiilor din Romania; asigura comparabilitatea cu datele statistice internationale etc. Utilizarea codurilor COR este obligatorie pentru toate organele administratiei publice centrale si locale, unitati bugetare, agenti economici indiferent de forma de proprietate, organizatii patronale, sindicale, profesionale si politice, fundatii, asociatii, persoane fizice si juridice.



Inregistrarea unor noi ocupatii in nomenclator se face numai la cererea utilizatorului. Astfel, pentru actualizarea COR, organizatiile utilizatoare trebuie sa depuna la Directia Generala Forta de Munca, din cadrul Ministerului Muncii, o cerere insotita de urmatoarea documentatie:



a) memoriu justificativ din care sa reiasa:



1. denumirea ocupatiei, in limba romana, pentru care se face cererea de introducere in COR;



2. codul COR pentru grupa de baza, precum si codul COR pentru ocupatia propusa a fi introdusa in nomenclator;



3. codul din Clasificarea activitatilor din economia nationala (CAEN), al activitatii economice care presupune introducerea ocupatiei propuse, pentru realizarea concordantei dintre activitate si ocupatie;



4. studiile si analizele facute de agentii economici interesati, pe piata fortei de munca, din care rezulta necesitatea actualizarii. Acestea se anexeaza memoriului justificativ;



b) descrierea ocupatiei din care sa rezulte urmatoarele elemente: atributii si responsabilitati; uneltele si instrumentele de lucru utilizate; programul de lucru; mediul de activitate; situatiile de risc; cerintele pentru exercitarea ocupatiei; cerintele referitoare la formarea profesionala; nivelul de instruire solicitat pentru practicarea ocupatiei; tipul de act de calificare solicitat pentru practicarea ocupatiei; specializarea obtinuta prin actul de calificare, conform legislatiei in vigoare; salarizare; promovarea in munca; dinamica meseriei pe piata muncii; meserii inrudite din COR; specializari;



c) adresa din partea ministerului de resort care reglementeaza activitatea in domeniu sau dupa caz a asociatiilor profesionale, din care sa rezulte acordul acestora pentru actualizarea COR;



d) precizarea bazei legale prin care s-a aprobat practicarea ocupatiilor respective.



Cererile vor fi solutionate in termen de 30 de zile de la data inregistrarii. Pana la publicarea in Monitorul Oficial a ocupatiilor pentru care Ministerul Muncii si Institutul Natinal de Statistica si-au dat acordul de includere in Clasificarea Ocupatiilor din Romania, codurile respective pot fi folosite cu titlu provizoriu.



OCUPAtIA este activitatea utila, aducatoare de venit (in bani sau natura), pe care o desfasoara o persoana in mod obisnuit, intr-o unitate economico-sociala si care constituie pentru aceasta sursa de existenta. Ocupatia unei persoane poate fi exprimata prin: functia sau meseria exercitata de aceasta.



FUNCtIA este activitatea desfasurata de o persoana intr-o ierarhie functionala de conducere sau executie.



MESERIA este complexul de cunostinte obtinute prin scolarizare si prin practica, necesare pentru executarea anumitor operatii de transformare si prelucrare a obiectelor muncii, sau pentru prestarea anumitor servicii.



PROFESIA este specialitatea (calificarea) obtinuta prin studii. In unele cazuri profesia poate fi si ocupatia - de exemplu, o persoana poate fi de profesie inginer metalurg, iar ocupatia este tot inginer metalurg, sau profesia difera de ocupatie - o persoana este senator, dar este de profesie jurist.



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO