Profesii

Inginerii din Franta, "amenintati" de estici

15.11.2006, 17:54 26

Suprematia francezilor in domeniul ingineriei este amenintata de candidatii din Europa Centrala si de Est, pregatiti sa accepte salarii mult mai mici decat cele ale specialistilor francezi, comenteaza cotidianul La Tribune in editia online.
Politehnica, Facultatea Minelor sau alte institutii de profil nu mai sunt singurele scoli din care sunt recrutati viitorii analisti financiari. Inginerii ucraineni, bulgari si romani concureaza de multi ani cu profesionistii formati in marile institutii de invatamant franceze. La Londra, fenomenul ii poate ingrijora pe englezi, favoriti pana acum pentru posturile de analisti financiari.
Universitatile din Europa de Est sunt renumite pentru olimpiadele pe care le organizeaza, aceste concursuri regionale fiind o modalitate de afirmare a celor mai pregatiti studenti.
Noii candidati din Europa Centrala si de Est obtin salarii de aproximativ 60.000 de euro pe an, la care se pot adauga sporuri de pana la 60 la suta din venitul fix. La randul lor, inginerii francezi lucreaza pentru salarii anuale de 120.000 de euro, plus bonusuri care de multe ori depasesc venitul net.
"Raportul calitate/pret in cazul specialistilor din Europa de Est este inedit", explica Thierry Carlier-Lacour, expert la compania de recrutare a personalului Humblot-Grant. "Iar aderarea Romaniei si Bulgariei la UE in 2007 va accentua fluxul de studenti spre universitatile si bancile britanice", comenteaza cotidianul La Tribune.
Peste jumatate din populatia adulta din Marea Britanie considera ca afluxul masiv de imigranti din ultimii ani a ingreunat eforturile cetatenilor britanici de a-si gasi un loc de munca, dar oamenii apreciaza consecintele benefice la nivel economic ale muncitorilor straini, relateaza BBC News Online.
Potrivit unui sondaj realizat la comanda BBC in perioada cand Guvernul de la Londra analiza restrictiile impuse muncitorilor romani si bulgari pe piata muncii, doua treimi dintre britanici cred ca imigrantii sunt persoane muncitoare, de pe urma carora economia are de castigat. Circa 80% dintre britanici considera ca restrictiile aplicate romanilor si bulgarilor sunt binevenite.
Italia ar putea permite, din ianuarie 2007, accesul cetatenilor romani pe piata muncii, daca Bucurestiul va colabora mai activ la combaterea infractionalitatii transfrontaliere, a anuntat ieri ministrul italian de interne, Giuliano Amato, citat de AFP.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO