Profesii

Industria prelucrătoare - plus 55% la salariu faţă de acum cinci ani

Industria prelucrătoare - plus 55% la salariu faţă de...

Autor: Adelina Mihai

24.06.2019, 00:07 749

Salariul mediu din industria prelucrătoare, sector care concentrează aproape 1,2 milioane de angajaţi - un sfert din efectivul total al salariaţilor din economie -, a ajuns la 2.692 de lei net pe lună, în creştere cu 55% faţă de acum cinci ani, arată datele centralizate de ZF pe baza informaţiilor de la Institutul Naţional de Statistică.

În aceeaşi perioadă, rata cumulată a inflaţiei (2014 – 2018) a fost de 5,7%, în vreme ce cursul leu/euro (finalul lui 2014/ 21 iunie 2019) a suferit o depreciere de 5,4%.

Industria participă cu 23% la formarea PIB, iar 22% dintre angajaţii din România – un sfert din total – lucrează în această ramură, plasând România pe locul 5 în Uniunea Europeană în clasamentul numărului angajaţilor în economie (media angajaţilor în industrie în UE este de 15%). Aşa că, în bună măsură, evoluţia economiei României depinde de evoluţia industriei.

„Salariile angajaţilor din industria prelucrătoare, unde activează marile companii exportatoare din România, nu vor mai avea acelaşi ritm de creştere şi în următorii ani, pentru că am observat foarte multe proiecte majore de investiţii în tehnologizare. Companiile investesc în tot felul de roboţi industriali pentru a păstra volumele de comenzi în fabricile din ţara noastră şi, probabil, în următorii ani se va reduce numărul de locuri de muncă pe fondul tehnologizării. Pe de altă parte, nivelul de calficare al operatorilor va creşte, pentru că aceştia vor fi nevoiţi să înveţe să folosească acei roboţi“, a explicat Oana Tufăroiu, sales & operations director în cadrul companiei de recrutare şi închiriere de forţă de muncă în regim temporar Humangest România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO