Profesii

Industria auto şi cea de IT „se bat” pe statutul de cel mai dorit angajator

Industria auto şi cea de IT „se bat” pe statutul de...

Autor: Corina Mirea

28.07.2013, 15:34 985

Companiile din industria auto încep să câştige teren în faţa marilor jucători din IT, cap de listă în topul preferinţelor de angajare ale studenţilor de la inginerie şi IT fiind anul acesta producătorul de componente auto Continetal România, arată un studiu realizat de institutul german de cercetare Trendence, pe un eşantion de peste 11.600 de participanţi. Până anul trecut, cea mai „vânată” companie în acest clasament era subsidiara locală a gigantului american Microsoft, care la această ediţie a topului a coborât pe locul secund.

„Apple şi Microsoft sunt perdanţii anului pe lista dorinţelor de angajare a viitorilor ingineri şi specialişti IT: au pierdut fiecare mai mult de 6 puncte procentuale. Spre deosebire de mulţi  dintre colegii lor din Europa, absolvenţii români nu situează Google şi Apple pe primul loc privind angajatorul dorit”, spun reprezentanţii Trendence.

Cel mai mare salt în topul preferinţelor tinerilor abia ieşiţi de pe băncile facultăţilor l-a avut industria energetică, Hidroelectrica ajungând anul acesta pe poziţia a şaptea faţă de locul 16 ocupat anul trecut. În plus, chiar dacă nu a intrat în top zece al celor mai doriţi angajatori, Enel a urcat 47 de locuri, până pe poziţia 21, potrivit studiului realizat în perioada noiembrie 2012-martie 2013.

În ceea ce priveşte sectorul financiar, băncile continuă să fie printre preferatele absolvenţilor de studii economice care sunt în căutarea unui loc de muncă, BCR, BRD şi Banca Transilvania înregistrând cele mai multe voturi din partea tinerilor (între 10 şi 13%). Totuşi, Trendence precizează că băncile au pierdut din popularitate anul acesta.

“Aproape toate companiile din sectorul bancar au pierdut puncte din procentul de popularitate. Acest lucru este valabil atât pentru băncile de pe poziţiile superioare ale clasamentului, cât şi pentru cele care se află la jumătatea sau în partea de jos a clasamentului”, mai spun reprezentanţii institutului de cercetare.

La nivelul aşteptărilor salariale, pretenţiile tinerilor au scăzut atât în sectorul economic, cât şi în cel de IT cu 2,5% (până la circa 705 euro net/lună), respectiv cu 8,5% (până la 780 de euro net pe lună).

 
 
 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO