Profesii

Încep să apară fisuri în programele de şomaj tehnic din mai multe ţări europene

Încep să apară fisuri în programele de şomaj tehnic...

Autor: Catalina Apostoiu

27.05.2020, 00:05 1577

La două luni după ce ministrul german al economiei a promis să facă tot posibilul pentru ca „niciun loc de muncă“ să nu fie pierdut în pandemie, rata şomajului a crescut deja mai mult decât în timpul întregii crize financiare din 2008, scrie Bloomberg.

Problemele care apar pe cea mai mare piaţă a muncii din Europa arată că chiar şi ţările cu plase solide de siguranţă întâmpină dificultăţi în protejarea muncitorilor. Susţinerea de către stat a salariilor nu a putut preîntâmpina o creştere cu 373.000 de persoane a ratei şomajului în aprilie. Iar deşi acest lucru poate fi pus în mare măsură pe faptul că oamenii s-au înregistrat ca şomeri în loc să intre în programe de pregătire, economiştii se tem că vor apărea noi probleme.

Un risc cheie este ca faimosul program Kurzarbeit să nu facă decât să amâne unele pierderi de locuri de muncă. Cu eco­nomia aşteptată să sufere vreme îndelungată, multe companii sunt în continuare ameninţate, iar coronavirusul testează limitele unei politici care se bazează pe o redresare rapidă.

O creştere a şomajului aruncă economia într-un potenţial cerc vicios: slăbirea cererii de consum, o amânare în continuare a redresării şi o nouă lovitură dată sectoarelor de retail şi restaurante.

Programul Kurzarbeit datează din 1910 şi s-a concentrat în special pe sectorul manufacturier. Acum însă închiderea la scară largă a vieţii publice pentru stăvilirea pandemiei a afectat în primul rând serviciile.

Martin Mueller, economist în cadrul băncii de stat germane KfW, estimează că şomajul va creşte la aproximativ 3 milioane de persoane în decursul acestui an, cu aproximativ 800.000 mai mulţi şomeri faţă de anul trecut, iar divizia de cercetare a agenţiei muncii are o estimare similară. În acelaşi timp, muncitorii part-time, înregistraţi în special în sectorul serviciilor, nu vor fi probabil incluşi în datele statistice oficiale.

Germania, unde aproximativ 6 milioane de muncitori au beneficiat de susţinere salarială de stat în aprilie, nu este singura ţară unde schemele de şomaj tehnic par să sufere fisuri.

În Austria, un program refăcut în grabă nu a reuşit să preîntâmpine pierderile de locuri de muncă în multe sectoare. Şomajul a urcat cu 200.000 de persoane de la sfârşitul lunii februarie. În Spania, aproape 1 milion de angajaţi încă îşi aşteaptă plăţile, relevă un sondaj.

Luna trecută, Germania a crescut suma plătită angajaţilor al căror program a fost redus cu peste jumătate. Sindicatul Verdi s-a plâns că majorările respective nu vor fi resimţite prea curând şi că acestea nu rezolvă problemele angajaţilor slab plătiţis au ale celor cu contracte part-time. Şi totuşi, companiile vor aplica la această schemă.

„Companiile au recurs până acum mult mai mult la politicile de program redus de lucru decât la disponibilizări“, arată Enzo Weber, şeful diviziei de analiză economică a agenţiei de muncă germane. „Dar asistăm la cel mai dramatic şoc economic de la cel de-al doilea război mondial şi este clar că în pofida acestor politici va exista un număr semnificativ de disponibilizări“.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO