Profesii

Înapoi la birou: Peste o treime din angajaţi cred că îşi vor relua activitatea la birou în 2021

Înapoi la birou: Peste o treime din angajaţi cred că...

Autor: Andreea Tobias

21.01.2021, 09:54 181

Peste o treime din angajaţi cred că îşi vor relua activitatea la birou în 2021, împreună cu întreaga echipă. Biroul viitorului oferă mai multă siguranţă, mai puţină rutină şi o platformă pentru manifestări creative.

Mai mult de o treime (36,5%) dintre angajaţii care au răspuns unui sondaj recent iniţiat de Genesis Property, pentru a înţelege mai bine percepţia oamenilor despre perspectiva reîntoarcerii la birou şi aşteptările lor de la biroul viitorului, cred că întreaga echipă din compania în care lucrează se va întoarce anul acesta la birou.

Cei mai mulţi spun că birourile au devenit o parte importantă a jobului lor în contextul Covid-19 şi peste 57% vor evalua mai atent acest criteriu în viitor, când se vor afla în situaţia de a-şi căuta un nou loc de muncă.

Dacă proximitatea biroului faţă de casă rămâne un factor important pentru majoritatea angajaţilor (65%), anul pandemic a crescut importanţa măsurilor sanitare luate în clădire (51% dintre respondenţi) şi a modului de organizare a spaţiului, cu accent mai mare pe birouri delimitate care facilitează distanţarea (49,3% dintre respondenţi).

În acelaşi timp, 41% spun că vor evalua atent, de-acum înainte, şi tehnologiile adoptate în spaţiul de birouri pentru mai multă siguranţă privind sănătatea lor şi a colegilor.

În perspectivă, pe lângă măsurile pentru sănătate pe care peste 60% dintre respondenţii la sondaj le văd necesare în clădirile de birouri astăzi şi în viitor, mulţi angajaţi consideră că este loc şi pentru alte schimbări. Spre exemplu, 52% cred că, în viitor, birourile ar trebui să ofere angajaţilor o experienţă integrată de muncă, stil de viaţă, divertisment şi socializare. Alţi 45% consideră că situaţia actuală reprezintă o oportunitate pentru integrarea de tehnologii bazate pe inteligenţa artificială, care pot elimina activităţi repetitive şi de rutină, redefinind modul în care vor lucra în viitor. Nu în ultimul rând, 40% îşi doresc ca, pe viitor, să aibă oportunitatea să lucreze în spaţii care le ofere un mediu mai bun pentru a-şi manifesta şi creativitatea.

Sondajul a fost desfăşurat în luna noiembrie 2020 prin platforma iVox, pe un eşantion de 1.062 de utilizatori de internet din toată ţara, dintre care aproape 60% femei şi peste 70% cu vârsta între 25 şi 40 de ani. 8 din 10 erau angajaţi full-time şi aproximativ 77% ocupau poziţii cu activitate de birou, în arii precum IT, consultanţă, financiar, energie, imobiliare, auto sau comerţ.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO