Profesii

În Ungaria, pandemia de coronavirus ar putea arunca în şomaj sute de mii de oameni. Polonia este optimistă

În Ungaria, pandemia de coronavirus ar putea arunca în...

Autor: Catalina Apostoiu

20.03.2020, 10:07 1887

În timp ce Ungaria se aşteaptă ca epidemia de coronavirus să distrugă sute de mii de locuri de muncă, banca centrală a Poloniei asigură că economia nu va intra în recesiune.

Ungaria se pregăteşte ca sute de mii de oameni să-şi piardă locurile de muncă din cauza pandemiei de coronavirus, a anunţat un oficial guvernamental de top al ţării, potrivit Bloomberg.

Amploarea crizei va determina câte sute de mii de cetă­ţeni vor deveni şomeri, a declarat Gergely Gulyas, ministru responsabil pentru cabinetul premierului. Guvernul şi banca centrală vor ajuta firmele mai mici, a adăugat oficialul ungar.

Banca centrală ungară a anunţat o serie de măsuri urgente pentru a sprijini companiile, acceptând 70% din creditele performante ale băncilor drept collateral pentru furnizarea de lichidităţi şi cerând băncilor să aplice un moratoriu la plata ratelor pentru companiile afectate de criza coronavirusului.

Probleme apar deja în industria auto, de o importantţă vitală pentru economia Ungariei. După anunţul Audi şi Opel privind închiderea uzinelor din ţară, Suzuki şi Mercedes au decis la rândul lor să-şi închidă temporar fabricile din Ungaria, potrivit Hungary Today.

În cazul Suzuki sunt afectaţi 3.200 de angajaţi în total, iar în cazul Mercedes, 4.000 de angajaţi.

Ungaria este una dintre economiile cu cea mai ridicată expunere la industria auto.

Sectorul a devenit un motor vital al producţiei industriale în Ungaria din 2011, iar în ultimele două decenii companiile din industrie au reuşit să-şi crească producţia semnificativ aproape în fiecare an.

În acelaşi timp, însă, industria ungară în general prezintă cel mai ridicat grad de depedenţă de importurile chineze şi drept urmare Ungaria are cea mai mare expunere la închiderea unităţilor de producţie din China pe o perioadă mai îndelungată din cauza epidemiei de coronavirus.

În cel mai sumbru scenariu, creşterea economică din Ungaria ar putea deveni negativă în acest an, avertiza recent ministrul ungar de finanţe Mihaly Varga, adăugând că rezervele fiscale ar putea fi insuficiente pentru a proteja împotriva impactului economia al epidemiei.

Spre deosebire, polonezii sunt mai optimişti, şeful băncii centrale a Poloniei susţinând că economia poloneză nu va intra în recesiune din cauza problemelor cauzate de coronavirus, ci va avansa cu aproximativ 2% în acest an, potrivit Polskie Radio.

De asemenea, Polonia nu intenţionează să modifice data alegerilor prezidenţiale programate pentru data de 10 mai din cauza pandemiei de coronavirus, anunţa recent premierul Mateusz Morawiecki în condiţiile creşterii presiunii venite din partea candidaţilor din opoziţie pentru o amânare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO