Profesii

In primul trimestru al anului, mai putini salariati decat in 2003

14.06.2004, 00:00 11

Numarul salariatilor din economia romaneasca a scazut in primul trimestru al acestui an cu circa 1,1% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Astfel, potrivit datelor furnizate de Institutul National de Statistica, la finele primelor trei luni ale anului, numarul salariatilor era de 4,17 milioane de salariati, fata de 4,22 milioane, in 2003.
La sfarsitul primului trimestru al anului, Romania avea circa 6,2 milioane pensionari, in usoara scadere fata de aceeasi perioada a anului trecut (-0,4%).  In aceste conditii, raportul dintre cele doua "forte" ramane la acelasi nivel inregistrat anul trecut, respectiv 1,5%. Cu alte cuvinte, cei 4,17 milioane de salariati milioane de salariati sustineau, prin contributia la bugetul asigurarilor sociale, cei peste 6,2 milioane de pensionari, ceea ce determina o fiscalitate ridicata asupra fortei de munca.
Autoritatile spera ca acest raport sa se reduca incapand de anul viitor in conditiile in care estimeaza ca numarul angajatilor va depasi la sfarsitul acestui an pragul psihologic de 5 milioane. Aceste estimari se bazeaza pe faptul ca anul acesta ar putea fi incadrate in munca aproximativ 350.000 de persoane. "Atingerea acestui obiectiv ar insemna, la sfarsitul anului, depasirea pragului psihologic de cinci milioane de angajati, fiind micsorat semnificativ raportul dintre contribuabili si beneficiarii sistemului public de pensii", adeclara recent Ioan Cindrea, presedintele Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca.
Pana atunci insa, va continua sa existe o presiune fiscala mare pe salarii, presiune pe care autoritatile recunosc ca nu o pot reduce atat timp cat exista mai multi pensionari decat salariati. Pentru angajatori, problema principala este nivelul ridicat al contibutiilor sociale. Cotele de impozit pe venit sunt la un nivel mediu fata de tarile Uniunii Europene, dar supraimpozitarea apare din cauza stucturii contributiilor sociale.
La acest capitol, pentru anul viitor, generozitatea Fiscului se limiteaza la reducerea contributiilor de securitate sociala cu doua puncte procentuale, la fel ca in 2003, nivelul total al acestora urmand sa ajunga la 47,5% fata de 49,5% in prezent. De aceasta reducere se vor bucura exclusiv angajatorii, care si suporta cea mai mare presiune fiscala din acest punct de vedere, ajungand de la 32,5% la 30,5%, fata de 17% in cazul angajatului.
Analistii spun ca o relaxare fiscala la nivelul fortei de munca are efecte deosebite pentru ca veniturile din munca reprezinta o sursa de economisire a populatiei si de realizare de investitii.
Bilantul statistic mai arata ca numarul somerilor inregistrati la sfarsitul lunii aprilie 2004 era de 661.900 de persoane. Comparativ cu luna aprilie din anul 2003 numarul somerilor inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca a fost mai mic cu 69.500 de persoane. Din numarul total al somerilor inregistrati, femeile reprezentau 40,9%.
Rata somajului in aprilie a fost de 7,3% in raport cu populatia activa civila totala (7,7% in luna precedenta si 8,1% in luna aprilie 2003). In aceeasi luna, rata somajului pentru femei a fost de 6,2% (6,5% in luna martie 2004 si 7,1% in luna aprilie 2003), iar pentru barbati a fost de 8,3% (8,7% in luna martie 2004 si 8,9% in luna aprilie 2003). Rate ridicate ale somajului s-au inregistrat in judetele: Hunedoara (13,1%), Galati (12,3%), Olt (12,1%), Vaslui (11,2%), Ialomita (10,9%), Caras-Severin (10,8%). Cele mai scazute rate ale somajului au fost in judetele: Bihor (2,2%), Satu Mare (2,9%) precum si in Municipiul Bucuresti (2,9%).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO