Profesii

In afaceri, scoala vietii bate orice MBA

31.10.2005, 18:17 18

Majoritatea covarsitoare a directorilor executivi (84%) considera ca "scoala vietii" este mult mai importanta in afaceri decat orice diploma de studii avansate, releva studiul realizat recent la nivel international de compania de recrutare Korn/Ferry International.

Rezultatele cercetarii facute de analistii companiei de recrutare sustin indirect aceasta afirmatie, aratand ca destul de multi directori executivi sunt departe de studiile pe care le-au urmat. 39% din cei chestionati au spus ca domeniul in care activeaza este "oarecum" legat de studiile pe care le-au urmat, iar 15% au spus ca studiile nu au nici o legatura cu ceea ce fac in prezent.

Studiul a mai relevat faptul ca, daca ar fi sa o ia de la capat, mai mult de jumatate din directorii executivi (51%) ar alege un domeniu de activitate diferit de cel in care activeaza in prezent pentru a-si construi o cariera.

Numai 17% din cei chestionati au raspuns ca este putin probabil sa schimbe domeniul de activitate, iar 8% au respins total aceasta idee.

In ciuda acestor raspunsuri, doua treimi din repondenti se considera impliniti si spun ca au reusit sa atinga nivelul de succes pe care si

l-au fixat la inceputul carierei. In plus, peste 62% din cei care au participat la sondaj spun ca ar recomanda profesia lor oricarei persoane care se afla la inceputul carierei sale.

"Este incurajator faptul ca atat de multi directori executivi considera ca si-au atins telurile in cariera si ca recomanda profesia lor altor persoane, dar, in acelasi timp, rezultatele studiului intaresc cateva dintre caracteristicile directorilor executivi de astazi care sunt mult mai putin loiali angajatorilor si mult mai mobili fata de generatiile precedente", spune Gary C. Hourihan, presedintele Global Leadership Development.

In opinia sa, companiile trebuie sa incerce sa inteleaga mai bine care sunt elementele care ii motiveaza pe directorii executivi si in functie de acestea sa creeze planuri de dezvoltare profesionala pentru acestia.

"De exemplu, din ce in ce mai multi directori executivi isi doresc sa-si extinda baza de cunostinte, astfel ca un program care sa implice directorii in diferite aspecte ale organizatiei sau un program educational specific ar putea deveni instrumente puternice de retentie a acestora", a mai spus Hourihan.

Studiul realizat de Korn/Ferry International a incercat sa afle si ce isi doreau actualii directori executivi sa devina atunci cand erau copii. Astfel, numai 18% din cei chestionati si-au realizat visul pentru ca acestia si-au dorit sa devina director executiv.

Restul repondentilor sunt destul de departe de ceea ce au visat: atlet (15%), astronaut (11%) sau medic (10%).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO