Profesii

În 2017, fermierii români au livrat cu 8% mai mult lapte fabricilor de lactate, faţă de anul precedent

În 2017, fermierii români au livrat cu 8% mai mult...

Autor: Roana Rotaru

13.02.2018, 19:01 239

Crescătorii de vaci din România au livrat fabricilor de lactate 76.381 tone de lapte în 2017, cu 8% mai mult faţă de anul precedent, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS). În 2016, fermierii au livrat 951.952 tone de lapte unităţiilor de procesare.

Anul trecut, fabricile de lactate din România au produs cu 6,5% mai mult iaurt, cu 4,2% mai mult lapte, cu 3,8% mai mult brânzeturi şi cu 1,7% mai mult unt, faţă de anul 2016, potrivit sursei citate.

„În 2017 comparativ cu 2016, s-au obţinut majorări ale producţiei la următoarele produse lactate: lapte acidulat – (iaurt, iaurt de băut, lapte bătut şi alte produse lactate similare) cu 12.974 tone, plus 6,5%, lapte de consum cu 11.701 tone  plus 4,2%, brânzeturi cu 3.326 tone, plus 3,8% şi unt plus 1,7% cu 199 tone”, se arată în comunicatul emis de ministerul Agriculturii, care citează datele INS.

România are cel mai ieftin lapte crud din UE, dar importă lapte şi smântână de peste 97 mil. euro anual, potrivit datelor Comisiei Europene (CE) şi Eurostat, o situaţie atipică, care s-ar putea rezolva şi prin creşterea gradului de colectare al laptelui de la ferme, de către procesatori.

Potrivit ultimului raport asupra inflaţiei publicat de BNR, 90% din efectivul de vaci de lapte al României este deţinut de exploataţiile agricole individuale, motiv pentru care fermierii reuşesc să furnizeze procesatorilor doar un sfert din producţia locală de lapte de la nivelul anului 2016, procent mult inferior mediei europene, care este de circa 90%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO