Profesii

FT: Americanii raman cei mai buni in educatia managerilor

FT: Americanii raman cei mai buni in educatia managerilor

Click pentru imaginea intreaga

19.05.2008, 22:41 22

In 2008, pe prima pozitie se afla Harvard Business School din SUA, la egalitate cu o scoala de business elvetiana, IMD. Pe urmatoarele patru pozitii se afla Duke University: Faqua & C.E, Northwestern University: Kellogg si Iese Business School, doua dintre institutii fiind din SUA si una din Spania.
Cele mai multe universitati din topul FT sunt din SUA, urmate la mare distanta de cele din Marea Britanie.
Topul realizat de FT include trei clasificari ale institutiilor de invatamant in functie de tipul de programe oferite de fiecare scoala. Astfel, britanicii au realizat un ranking al programelor open enrolment, un top de programe customizate si o ierarhie combinata.
Programele de tip open sunt deschise angajatilor oricarei companii sau organizatii. Programele customizate sunt croite pentru organizatii care vor sa ofere un training specific propriilor angajati. In 2008, 70 de scoli de business au participat la realizarea topului customizat si 55 pentru cel open. O scoala de business eligibila pentru a fi inclusa in topurile Financial Times trebuie sa fi obtinut un venit de minimum 2 milioane de dolari (1,3 milioane de euro) din tipul de program oferit pe parcursul anului precedent.
Scolile de business americane nu domina doar topul FT Executive Edu-cation, ci si pe cel de MBA. In 2008, pe pri-mul loc in clasamentul FT MBA se afla University of Pennsylvania: Wharton, din SUA. Pe locurile urmatoare se claseaza London Business School, Columbia Business School, Stanford University GSB si Harvard Business School, patru din primele cinci institutii fiind din SUA. Cele mai multe universitati incluse in topul FT MBA sunt din Statele Unite, urmate de Marea Britanie, Canada si Spania. In total, sunt prezente 100 de universitati din 19 tari. Pentru a face parte din topul FT MBA, o scoala trebuie sa fie acreditata international de unul dintre organismele AACSB, AMBA sau EQUIS. Totodata, universitatea trebuie sa faca dovada ca detine un program MBA full-time cu o vechime de cel putin cinci ani, dar si ca a livrat pe piata mai mult de 30 de absolventi cu cel putin trei ani in urma.
Din totalul celor 156 de universitati chestionate de publicatia britanica, 39 au fost excluse din clasament, din cauza numarului insuficient de absolventi de MBA. A urmat apoi o ierarhizare a celor 117 scoli de business eligibile pentru a intra in clasament, pentru ca in final sa fie alese cele mai bune 100 de institutii.
Rata de raspuns pentru topul din 2008 a fost de 48%, cu 4% peste nivelul anului precedent. Ierarhia FT se bazeaza pe datele colectate atat de la absolventii pro-gramelor MBA, cat si ai universitatilor care ofera cursuri MBA. Informatiile au fost obtinute prin trimiterea a doua seturi diferite de chestionare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO