Profesii

Francezilor li se pregateste un program de lucru mai lung

02.08.2004, 00:00 16



Primul ministru francez Jean-Pierre Raffarin a afirmat recent ca va acorda prioritate deosebita stoparii fenomenului de transfer al locurilor de munca in strainatate, problema care poate duce la majorarea programului saptamanal de 35 de ore de lucru. "Bugetul viitor va incerca sa pastreze locurile de munca in tara. Lupta contra relocalizarii va fi una din principalele preocupari in bugetul anului 2005", a declarat Raffarin.



Ca urmare a cheltuielior ridicate cu forta de munca, multe companii isi transfera productia in alte parti ale lumii, ceea ce ridica problema competitivitatii industriei franceze.



In acest sens, presedintele Jacques Chirac si ministrul de Finante Nicolas Sarkozy au afirmat ca poate fi creata posibilitatea legala a prelungirii programului de lucru. Raffarin vrea sa reduca rata somajului, aflata in prezent la 9,8%, peste media europeana, de 9%.



In ciuda dezvoltarii economice a Frantei, unele companii, de exemplu STMicroelectronics, si-au relocalizat unitatile de productie. Muncitorii unei uzine Robert Bosch au votat, la inceputul lunii, prelungirea saptamanii de lucru, pentru a evita transferarea productiei fabricii in Cehia.



Un studiu realizat anul trecut de catre banca elvetiana UBS a aratat ca parizienii sunt cei care stau cel mai putin la locul de munca. Dintre cele 70 de orase analizate, in capitala franceza se munceste cel mai putin, si inca la o distanta apreciabila: 1.561 de ore pe an, cu 830 de ore mai putin decat cei din Hong Kong, care detin recordul absolut. Cei care lucreaza in Paris au un salariul net de 10,1 dolari pe ora. Parizienii sunt urmati indeaproape de catre lucratorii din Berlin si cei din Copenhaga si Berlinul, cu 1.658 si 1.666 de ore lucrate de an. De altfel, din ultimele douazeci de orase ale acestui clasament, 18 se afla in Europa. Bucurestenii fac parte din categoria oamenilor muncitori: in Capitala se lucreaza 1.992 de ore pe an.



Studiul arata ca media de lucru saptamanala nivel global este de 42 de ore. Si la acest capitol Europa se situeaza sub medie, cu 39 de ore lucrate saptamanal, in timp ce Asia este net superioara cu 47 de ore lucrate saptamanal (ceea ce inseamna ca, la cinci zile lucratoare, media pe lucru pe zi este de 9,4 ore).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO