Profesii

Finlanda reinventează cultura muncii: Cel mai tânăr premier din lume ar vrea program de lucru de patru zile pe săptămână, şase ore pe zi la nivel naţional

Finlanda reinventează cultura muncii: Cel mai tânăr...

Autor: Alex Ciutacu

07.01.2020, 13:13 811

Finlanda este una dintre naţiunile care s-au aflat mereu în fruntea inovaţiei în ceea ce priveşte flexibilitatea programului de lucru, începând chiar cu o lege din 1996 care le permitea angajaţilor să îşi ajusteze programul de muncă cu trei ore mai târziu sau mai devreme decât le cere angajatorul.

Acum, presa finlandeză şi cea internaţională au reînviat una dintre declaraţiile de anul trecut al noului lider politic al ţării, tânăra Sanna Marin. Atunci ea propunea un model de lucru în care întreaga ţară ar putea să treacă pe un program de lucru de patru zile pe săptămână, cu şase ore pe zi, potrivit Quartz.  

Marin, cel mai tănăr premier din lume şi lider al unei coaliţii de centru-stânga formată din cinci partide, spune că o astfel de politică naţională le-ar permite oamenilor să petreacă mai mult timp cu familia, considerând că acesta este următorul pas firesc în evoluţia muncii.

Ea nu este primul politician care vehiculează ideea unui program de lucru mai scurt. În vecinătatea Finlandei, suedezii au testat deja programul de şase ore pe zi în urmă cu câţiva ani.

De asemenea, partidul Muncitoresc din Marea Britanie a anunţat în luna septembrie că dacă va câştiga alegerile va reduce programul de lucru la 32 de ore pe săptămână în următori 10 ani. Totuşi, ei nu au câştigat alegerile.

În Franţa, programul standard de lucru este de 35 de ore pe săptămână, redus de la 39 de ore în anul 2000.

Chiar şi mai multe companii testează acest model în drumul lor spre profitabilitate. Spre exemplu, Perpetual Guardian, o mică firmă din Noua Zeelandă care îi ajută pe clienţi să îşi gestioneze finanţele, a testat un program de lucru de patru zile pe săptămână înainte de a adopta permanent această modificare în noiembrie 2018. Andrew Barnes, CEO-ul companiei, susţine acum că toate companiile ar trebui să lucreze în acest ritm.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO