Profesii

Facilitati pentru firmele care angajeaza absolventi si credite pentru studenti

26.04.2004, 00:00 27



Angajatorii care incadreaza in munca absolventi ai institutiilor de invatamant si ii mentin in activitate pe o perioada de cel putin trei ani vor primi, timp de 12 luni, o subventie din partea statului in cuantum de 1 - 1,5 salarii de baza minime brute pe economie, in functie de nivelul studiilor, potrivit Legii pentru modificarea si completarea Legii 76 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, publicata recent in Monitorul Oficial.



Actul normativ, care va intra in vigoare in termen de 60 de zile de la data publicarii, prevede ca subventia se va acorda astfel:



* un salariu de baza minim brut pe tara la data incadrarii in munca pentru absolventii ciclului inferior al liceului sau ai scolii de arte si meserii;



* 1,2 salarii de baza minime brute pe tara la data incadrarii in munca pentru absolventii de invatamant secundar superior sau invatamant postliceal;



* 1,5 salarii de baza minime brute pe tara la data incadrarii in munca pentru absolventii de invataman superior;



De asemenea, angajatorii care incadreaza in munca pe perioada nedeterminata someri in varsta de peste 45 de ani sau someri intretinatori unici defamilie primesc lunar, pe o perioada de 12 luni, pentru fiecare persoana angajata din aceste categorii, o suma egala cu salariul de baza minim brut pe tara in vigoare, cu obligatia de a mentine raporturile de munca sau de serviciu cel putin doi ani.



Legea reduce de la 18 ani la 16 ani a varsta la care o persoana poate beneficia de indemnizatie de somaj, intrucat exista forme de invatamant care se finalizeaza la 16 ani, iar persoanele pot dobandi statut de absolvent la aceasta varsta, fiind astfel indreptatite sa primeasca indemnizatie de somaj la 16 ani.



Angajatorii care inceteaza raporturile de munca sau de serviciu ale absolventilor inainte de termenul prezavut de lege sunt obligati sa restituie, in totalitate, agentiilor pentru ocuparea fortei de munca sumele incasate pentru fiecare absolvent, plus dobanda de referinta a Bancii Nationale in vigoare la data incetarii raportului de munca.



Actul normativ mai prevede ca angajatorii care incadreaza in munca persoane din randul somerilor, pe care le mentin in activitate pe o perioada de cel putin sase luni de la data angajarii, beneficiaza de reducerea sumei reprezentand contributia de 3% datorata bugetului asigurarilor pentru somaj.





Credite



Legea are prevederi speciale si pentru persoanele in varsta de pana la 30 de ani, care au statut de student si urmeaza studiile la cursuri de zi la o institutie de invatamant superior de stat sau particular, autorizata sau acreditata. Acestia pot beneficia de credite pentru initierea unei afaceri, cu o dobanda de 25% pe an.



Conform noului act normativ, serviciile de consultanta si asistenta pentru inceperea unei activitati independente sau pentru initierea unei afaceri, se acorda, gratuit, persoanelor in cautarea unui loc de munca, precum si studentilor care solicita acordarea de credite cu dobanda avantajoasa din bugetul asigurarilor pentru somaj.



De asemenea, pentru crearea de noi locuri de munca prin infiintarea sau dezvoltarea de intreprinderi mici si mijlocii, unitati cooperatiste, asociatii familiale, precum si activitati independente desfasurate de persoane fizice autorizate se pot acorda, din bugetul asigurarilor pentru simaj, credite in conditii avantajoase. Astfel, creditele se acorda in baza unor proiecte de fezabilitate, proportional cu numarul de locuri de munca ce vor fi create, pentru o perioada de cel mult trei ani, pentru investitii, inclusiv perioada de gratie de maximum sase luni si, respectiv, un an pentru asigurarea productiei, cu o dobanda de 50% din bodanda de referinta a Bancii Nationale.



In judetele in care rata medie anuala a somajului pe tara, comunicata de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca, creditele se acorda in anul calendaristic urmator cu o dobanda de 25% din dobanda de referinta a Bancii Nationale.



Pentru a beneficia de aceste credite, companiile trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:



* sa aiba cel mult 249 angajati si/sau membri cooperatori cu raporturi de munca sau de serviciu;



* activitatea de baza sa se realizeze in productie sau turism;



* pe cel putin 50% din numarul locurilor de munca nou-create sa fie incadrat personal provenind din randul somerilor inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca;



* personalul astfel incadrat trebuie mentinut cel putin trei ani;



Legea prevede ca somerii care se obliga sa infiinteze IMM, asociatii familiale sau care desfasoara in mod independent o activitate economica in calitate de persoane fizice autorizate au prioritate la obtinerea creditelor in conditii avantajoase.





Fonduri nerambursabile



Pentru crearea de noi locuri de munca pentru someri, se pot acorda, din bugetul asigurarilor de somaj, de la capitolul "Imprumuturi", fonduri nerambursabile. Aceste se acorda in baza unor proiecte de fezabilitate, proportional cu numarul de locuri de munca ce vor fi create. Fondurile se acorda pentru infiintarea sau dezvoltarea IMM, a asociatiilor familiale, precum si pentru persoanele fizice autorizate, care isi desfasoara activitatea in localitati confruntate cu fenomene de saracie si excluziune sociala din cauza nivelului ridicat al somajului. Localitatile in care se vor acorda astfel de fonduri vor fi stabilite prin hotarare de guvern. Beneficiarul va trebui sa contribuie cu cel putin 25% din valoarea proiectului de fezabilitate. Angajatorii care primesc astfel de fonduri beneficiaza si de reducere la plata contributiei.





Alte subventii



Persoanele carora li s-a stabilit dreptul la indemnizatia de somaj potrivit legii si care se angajeaza pentru program normal de lucru si, ca urmare a angajarii, le inceteaza plata indemnizatiei de somaj beneficiaza, din momentul angajarii si pana la sfarsitul perioadei pentru care erau indreptatite sa primeasca indemnizatia de somaj, de o suma lunara, neimpozabila, acordata din buget asigurarilor pentru somaj reprezentand 30% din cuantumul indemnizatiei de somaj, stabilita si, dupa caz, recalculata conform legii.



Actul normativ mai prevede subventionarea cheltuielilor de cazare, masa si transport pentru persoanele care locuiesc la o distanta mai mare de 50 de kilometri de unitatea la care participa la cursurile de pregatire profesionala, precum si subventionarea costurilor aferente cursurilor de formare profesionala efectuate de persoanele care revin din concediul pentru cresterea copilului, care si-au reluat activitatea dupa satisfacerea stagiului militar sau care lucreaza in mediul rural.



Costurile aferente cursurilor de pregatire profesionala urmate de pensionarii care isi reiau activitatea, de cetatenii straini sau apatrizii incadrati in munca in Romania vor fi, de asemenea, subventionate. Se va asigura, totodata, accesul gratuit la programele de formare profesionala pentru persoanele care nu realizeaza venituri sau ale caror venituri lunare nu depasesc indemnizatia de somaj.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO