Profesii

Fabrica de textile din Prahova unde un director şi-a jignit angajaţii a fost sancţionată cu 10.000 de lei

Fabrica de textile din Prahova unde un director şi-a...

Autor: Corina Zamfir

11.08.2017, 14:45 944

Inspecţia Muncii a sancţionat cu 10.500 de lei fabrica de textile Unique Clothing din Păuleşti (Prahova), unde un director a fost filmat când îşi înjura şi umilea personalul.

În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă societatea a fost amendată cu 8.000 de lei şi s-au aplicat avertismente scrise şi verbale, iar în domeniul relaţiilor de muncă societatea a fost amendată cu 2.500 de lei pentru nerespectarea prevederilor legale referitoare la repausul săptămânal, au transmis reprezentanţii de la Inspecţia Muncii.

”Unul din principalele obiective ale Inspecţiei Muncii este menţinerea unui echilibru între angajaţi şi angajator şi toleranţă zero pentru abateri de la conduita corectă bazată pe respect şi legalitate în relaţiile de muncă. Întotdeauna Inspecţia Muncii a militat pentru un mediu concurenţial corect, adaptat nevoilor pieţei muncii, care, prin mecanisme şi instrumente specifice să contracareze şi autoregleze disfuncţionalităţile apărute. De exemplu, munca nedeclarată e un fenomen care afectează întreaga societate, pe angajatori şi angajaţi deopotrivă. Trebuie să avem în vedere o reglementare mai riguroasă a ceea ce înseamnă riscurile psihosociale la locul de muncă(stres, hărţuire psihică,etc), fenomen sesizat la Inspecţia Muncii din ce în ce mai des, aspect pe care îl vom trata cu prioritate în următoarea perioadă”, a declarat Dantes Nicolae BRATU, inspector general de stat.

De asemenea, s-a constatat ca angajatorul nu a evidenţiat munca suplimentară  prestată de salariaţi, fiind dispusă măsura obligatorie de remediere a neconformităţii dispuse. Angajatorul nu a făcut dovada achitării drepturilor salariale pentru o parte dintre salariaţi faptă pentru care s-a dispus măsură de remediere.

Inspectorii de muncă au dispus următoarele măsuri de remediere a neregulilor: autorizarea  internă a lucrătorilor  care utilizează lisa mecanică în activitatea de încărcare-descărcare, marcarea şi întreţinerea căilor de acces şi de circulaţie, păstrarea în stare liberă a acestora, înlăturarea materiilor prime depozitate necorespunzător, asigurarea de vestiare corespunzătoare separate lucrătorilor, pentru femei şi bărbaţi, dotarea cu manometre care să indice presiunea minimă şi maximă a instalaţiei de încălzire aferentă camerei cazanelor, dotarea cu dispozitive de detectare a pierderilor de gaze, semnalizarea riscurilor de cădere,  împiedicare, alunecare a lucrătorilor corespunzător diferenţei de nivel, asigurarea unui climat corespunzător în spaţiul destinat maşinilor de călcat şi al altor spaţii de lucru, asigurarea unei activităţi corespunzătoare în poziţii ortostatice – aşezat şi în picioare pentru muncitori, conform principiilor ergonomice aplicabile la activităţile desfăşurate la maşinile de cusut, respectiv la bancurile de lucru din zona intermediară fluxului de asamblare produse finite, instruirea lucrătorilor cu prevederile din fişele  de securitate, asigurarea rafturilor împotriva răsturnării.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO