Profesii

Executivii americani vor mai vedea cresteri salariale abia de la anul

02.08.2009, 16:20 23

O mare parte din angajatii si managerii americani vor avea parte din nou de bonusuri si de cresteri salariale de pana la 3% abia incepand cu 2010, arata cele mai recente cercetari realizate de compania de consultanta Watson Wyatt.

"A fost un an foarte dificil, atat pentru angajatori, cat si pentru angajati. Insa angajatorii vin cu vesti bune, pentru ca majoritatea intentioneaza sa ofere cresteri salariale mai mari anul viitor, peste nivelul majorarilor care ar fi trebuit sa fie anul acesta, ca urmare a unei eventuale reveniri economice", sustine Laura Sejen, directorul divizei de consultanta in recompensare strategica in cadrul companiei Watson Wyatt, in urma unui sondaj realizat pe un esantion de 235 de companii mari din SUA.

Cercetarea efectuata in randul marilor angajatori americani arata ca acestia estimeaza o crestere salariala medie de 3% anul viitor, dupa un an in care cresterile au fost taiate drastic, in medie, pana la 2% sau chiar au fost eliminate in termeni reali.

Cu toate acestea, salariile isi vor reveni anul viitor, dupa un an crunt, plin de ingrijoare si decizii grele luate de lideri.

Pe de alta parte, rezultatele cercetarii arata ca se asteapta ca numarul companiilor care nu vor oferi cresteri salariale anul viitor sa scada dramatic, de la un sfert cat erau in acest an la o zecime in 2010, conform unui alt studiu realizat pe un esantion de 900 de companii de o subsidiara a companiei de consultanta Watson Wyatt Data Services.

 

Cresteri mai mari pentru performeri

"Deoarece companiile opereaza cu bugete limitate, angajatii se pot astepta ca performanta lor la locul de munca sa fie evaluata foarte strict", sustine Laurie Bienstock, directorul divizei de consultanta in recompensare strategica in cadrul Watson Wyatt din SUA.

Studiul companiei de consultanta arata ca in viitor va exista o relatie mult mai stransa intre performanta si salarii. In general, companiile au oferit pana acum cresteri salariale mici angajatilor care nu au indeplinit asteptarile angajatorilor in ceea ce priveste performanta.

In acest an, de exemplu, angajatii care au indeplinit partial asteptarile angajatorului au primit cresteri salariale in medie de numai 0,2%, mai putin decat au primit in 2008, cand veniturile le-au crescut cu un procent de 1,5%.

"Angajatii care nu au indeplinit asteptarile vor avea cresteri salariale reduse sau nu vor avea deloc, dand posibilitatea angajatorilor sa recompenseze cei mai performanti angajati", a mai spus Bienstock.

Pe de alta parte, angajatii care au depasit asteptarile in acest an vor primi o crestere salariala medie de 3,1%, pe cand angajatii care "au depasit cu mult asteptarile" se pot astepta la o crestere salariala de 4%.

 

Bonusurile, accidente ale recesiunii

"Bonusurile sunt cu siguranta un accident al recesiunii in acest an", a adaugat Sejen.

Un alt efect al recesiunii il reprezinta reducerea semnificativa a fondurilor pentru bonusurile anuale.

Finantarile pentru recompensele anuale au scazut notabil de la 99% in 2007 la 82% in 2008, iar estimarile pentru 2009 sunt tot in declin, la nivelul valorii de 75%.

"Cu toate acestea, ramane esential pentru angajatori sa gaseasca modalitati prin care cei mai performanti angajati sa fie recompensati pentru ca rolul lor in companie este acela de a contribui la profit", a mai spus Sejen.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO