Profesii

Evidenta salariatilor, in format electronic

09.01.2006, 19:13 51

Registrul general de evidenta a salariatilor va fi intocmit in forma electronica, potrivit unui proiect de hotarare lansat in dezbaterea publica de Ministerul Muncii.

Conform proiectului, registrul se poate transmite "online", sau, din motive de securitate a datelor, daca angajatorul detine semnatura electronica, registrul se depune pe suport electronic insotit de o adresa de inaintare semnata de angajator.

Fiecare registru de evidenta trebuie sa cuprinda elementele de identificare ale tuturor salariatilor ( nume, prenume, cod numeric personal); data angajarii; functia/ocupatia conform specificatiei COR sau a altor acte normative; tipul contractului individual de munca si data si temeiul incetarii contractului individual de munca. Pe langa aceasta, angajatorii au si obligatia de a intocmi un dosar personal pentru fiecare dintre salariati.

Proiectul prevede ca neinfiintarea registrului, neinregistrarea si/sau netransmiterea acestuia la inspectoratul teritorial de munca, refuzul de a pune la dispozitie inspectorului de munca baza electronica de date, precum si dosarul personal al salariatilor, necompletarea registrului se sanctioneaza cu amenda de la 2.000 la 5.000 de lei. Agentii economici sanctionati vor putea achita pe loc sau in cel mult 48 de ore de la data incheierii procesului-verbal jumatate din minimul amenzii.

Registrul de evidenta a salariatilor a fost introdus in 2003, o data cu adoptarea Codului muncii. Acesta ar fi trebuit sa inlocuiasca evidenta prin carnetele de munca, acestea urmand sa fie aliniate, dar existenta lor s-a prelungit pana in 2007, astfel ca s-a ajuns la o evidenta paralela. Din acest motiv, reprezentantii mediului de afaceri au solicitat in repetate randuri simplificarea procedurilor de evidenta a salariatilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO