Profesii

Europa, în faţa unui risc major de creştere devastatoare a şomajului deşi economia îşi revine. Situaţia pe continent s-ar putea deteriora şi mai mult odată cu restrângerea programelor de şomaj tehnic

Europa, în faţa unui risc major de creştere...

Autor: Catalina Apostoiu

21.07.2020, 00:05 594

Cu disponibilizări în creştere şi programe de şomaj tehnic ce nu pot dura la nesfârşit, Europa riscă să se confrunte cu o creştere uriaşă a şomajului care nu va fi uşor de inversat, notează Bloomberg.

Economiile continentului încep să-şi revină, ca şi încrederea companiilor, însă situaţia diferă în cazul angajărilor. După luni de criză, perspectivele rămân prea nesigure pentru ca firmele să se angajeze la cheltuieli. Multe ar putea chiar să nu reactiveze toţi angajaţii aflaţi în şomaj tehnic în momentul în care guvernele vor pune capăt subvenţiilor care au susţinut locurile de muncă.

Astfel apare perspectiva ca şomajul să se menţină ridicat pentru o perioadă prelungită de timp chiar în condiţiile în care economia dă semne de revenire. Aceasta ar ameninţa cererea de consum, lovind în retaileri, restaurante şi baruri, care întâmpină deja probleme, cu impact la nivelul întregii economii.

Riscul evidenţiază modul în care chiar şi o combinaţie de politici care a reuşit să stăvilească răspândirea virusului şi să diminueze impactul economic al acestuia nu poate în ultimă instanţă să protejeze complet pieţele muncii.

În zona euro, şomajul ar putea ajunge la aproape 10% până la sfârşitul anului, relevă un sondaj Bloomberg. O revenire a creşterii economice în 2021 nu va fi suficientă pentru a inversa daunele.

Schemele de şomaj parţial din cele mai mari patru economii ale regiunii au susţinut 26 milioane de oameni, potrivit Bloomberg Economics, dar nici astfel de programe uriaşe nu au reuşit să stăvilească hemoragia de locuri de muncă.

Situaţia s-ar putea deteriora şi mai mult odată cu restrângerea programelor de şomaj tehnic. „Impactul asupra pieţelor muncii nu s-a resimţit încă pe deplin“, avertiza recent Fabio Panetta, membru al consiliului executiv al BCE.

Analiştii Bank of America atrag atenţia asupra datelor lunare privind încrederea publicate de Comisia Europeană, date ce arată că perspectiva privind locurile de muncă din economii cheie este mai sumbră decât cea legată de producţia industrială.

Guvernele caută cu disperare soluţii. Ministrul britanic al finanţelor Rishi Sunak a anunţat un nou program de protejare a locurilor de muncă, iar politicienii germani discută o prelungire a propriului program, în timp ce Franţa a creat un program de şomaj parţial care poate dura până la doi ani.

Costul unor astfel de măsuri sunt prea ridicate pentru ca politicienii să le permanentizeze, chiar dacă stimulentele băncilor centrale le-au „cumpărat“ spaţiu de manevră. Analiştii se întreabă în acelaşi timp dacă toate aceste măsuri de susţinere vor fi suficiente pentru a diminua impactul economic al pandemiei.

 

Fabio Panetta, membru al consiliului executiv al BCE: „Impactul asupra pieţelor muncii nu s-a resimţit încă pe deplin“.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO