Profesii

Europa în criză: Tsunamiul pierderilor de locuri de muncă s-a pornit

Europa în criză: Tsunamiul pierderilor de locuri de...

Autor: Catalina Apostoiu

02.07.2020, 00:05 2524

Sectorul aviatic european începe să sufere pierderi masive de locuri de muncă în urma pandemiei, Airbus, cel mai mare producător de avioane din Europa, urmând să elimine 15.000 de poziţii, iar grupul franco-olandez Air France-KLM disponibilizând 7.500 de angajaţi din diferite state europene. 

La nivel mondial, impactul coronavirusului asupra pieţei muncii se dovedeşte mai dramatic decât se estimase anterior.

„Airbus se confruntă cu cea mai gravă criză la care industria a asistat vreodată“, a declarat CEO-ul companiei Guillaume Faury, citat de EUobserver.

Compania britanică EasyJet a anunţat la rândul său că va elimina peste 2.000 de poziţii.

Companiile aeriene internaţionale încep durerosul proces de restrângere a operaţiunilor, în condiţiile scăderii şanselor de redresare rapidă de pe urma coronavirusului, potrivit CNN.

Numai în această săptămână, cele mai mari companii aeriene europene au anunţat că vor fi nevoite să elimine zeci de mii de locuri de muncă, grăbindu-se să-şi diminueze costurile. Noi anunţuri similare vor urma probabil.

Companiile speră că îngheţarea angajărilor, programele de lucru part-time şi cele de pensionare anticipată ar putea atenua suferinţa angajaţilor lor, dar există puţine motive de optimism.

La nivel mondial, impactul coronavirusului asupra pieţei muncii se dovedeşte mai dramatic decât se estimase anterior, iar situaţia va fi imposibil de redresat în semestrul al doilea al anului chiar şi în cel mai optimist scenariu, avertizează Organizaţia Internaţională a Muncii, potrivit Bloomberg.

Orele de lucru din trimestrul II au fost cu 14% sub cele de dinaintea izbucnirii pandemiei, echivalentul pierderii a

400 de milioane de poziţii full-time, a anunţat organizaţia. Creşterea puternică faţă de o estimare anterioară de 305 mi­lioane reflectă deteriorarea situaţiei în ultimele săptămâni.

Datele sporesc în acelaşi timp dovezile că impactul pandemiei este resimţit disproporţionat de cei cu venituri mai mici, exacerbându-se astfel inegalităţile sociale şi de avuţie.

În timp ce unele joburi vor reveni, cererea slabă ar putea persista în multe industrii, iar o redresare completă este puţin probabilă o vreme.

Pierderile suferite până acum de piaţa muncii vor fi dificil de îndreptat în al doilea semestru al acestui an, potrivit ILO. Vitală va fi reacţia strategilor, care se confruntă cu o provocare uriaşă chiar şi după lansarea unor stimulente fără precedent pentru protejarea companiilor şi muncitorilor.

ILO avertizează guvernele să nu repete greşelile din criza financiară şi să-şi restrângă cheltuielile prea devreme.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO