Profesii

Ena Badeanu, director de resurse umane al ABN Amro: Cei 1.700 de angajati ai ABN Amro nu vor fi afectati de preluarea de catre RBS

Ena Badeanu, director de resurse umane al ABN Amro: Cei 1.700 de angajati ai ABN Amro nu vor fi afectati de preluarea de catre RBS

Ena Badeanu, director de resurse umane al ABN Amro

08.09.2008, 15:00 116

In urma preluarii, RBS devine prima banca din Marea Britanie care a intrat pe piata romaneasca. Cu toate acestea, cei 1.700 de angajati ai companiei nu vor fi afectati de aceasta tranzactie, spune Ena Badeanu, directorul de resurse umane al ABN Amro.
"Dincolo de emotia schimbarii, m-am gandit ce inseamna aceasta schimbare pentru organizatie si cred ca este o schimbare buna. Am fost intr-o pozitie foarte privilegiata avand in vedere ca RBS nu are o prezenta pe piata locala. In aceasta situatie nu putem vorbi despre o integrare si nu ne gandim la reduceri, la reoganizari sau restructurari", spune Ena Badeanu.
In opinia lui Badeanu, de fiecare data cand au loc astfel de schimbari, apar si tot felul de speculatii si zvonuri.
"In general, cand are loc o tranzactie de genul asta apar tot felul de speculatii si, pe fondul lipsei unor informatii oficiale, sigur ca reactiile oamenilor pot sa fie diferite. Chiar si in aceasta situatie, noi
n-am inregistrat astfel de 'tulburari'. In general, oamenii nu au fost nelinistiti", explica directorul de resurse umane.
Pentru a se convinge ca fac o alegere buna, managerii RBS au vizitat de mai multe ori sediul ABN Amro din tara. Pentru managerii locali, provocarea a fost sa-i convinga pe cei de la RBS ca businessul de pe plan local este viabil si are credibilitate pentru viitor.
"Evolutia noastra in Romania are credibilitate, avand in vedere ca de 13 ani noi am crescut constant si am avut rezultate bune, nu a fost doar un boom inregistrat in ultimii ani. Eu, personal, sunt foarte optimista in ceea ce priveste aceasta schimbare", a mai adaugat Badeanu, precizand ca unul dintre lucrurile de care au fost impresionati reprezentantii RBS este faptul ca toti angajatii ANB Amro vorbesc limba engleza.
Totodata, in companie exista foarte multi tineri. Media de varsta la nivel de banca se situeaza in jurul a 31 de ani, insa exista zone in care media de varsta coboara sub 30 de ani. Un exemplu sunt departamentele de vanzari unde angajatii au, in medie, 27-28 de ani. "Cred ca am reusit sa cream o combinatie intre experienta, maturitate, intelepciune si dinamism, energie si entuziasm care sunt caracteristic generatiei tinere", spune Badeanu.
Cat priveste managerii, acestia sunt si ei foarte tineri. Cei mai multi dintre ei, mai ales cei cu pozitii de senior sau de middle management au pana in 35 de ani. Exista insa si exceptii, mai ales in zona de top management, un exemplu fiind chiar Badeanu, care are 45 de ani.
Ca strategie de viitor, directorul de resurse umane al ABN Amro crede ca ar trebui sa se puna un accent mai mare pe pregatirea tinerilor.
"Vom acorda mai multa atentie pozitiilor de new-entry, mai ales ca in prezent piata fortei de munca in domeniul bancar trece printr-o situatie mai deosebita. In prezent, toate bancile sunt intr-o mare expansiune, insa noi nu am fost niciodata adeptii mutatului foarte des dintr-o banca in alta", explica aceasta.
In opinia sa, situatia ideala este cea in care reusesti sa creezi un echilibru intre oameni cu experienta pe care ii recrutezi din alte banci si oameni tineri cu mintea proaspata, plini de entuziasm, care isi doresc sa se dezvolte si sa faca o cariera in banking. "Am avut situatii in care am avut promovari foarte rapide, chiar si dupa un an. Daca am simtit ca un angajat are potential si, daca s-a ivit ocazia, am facut atunci promovarea", spune Badeanu, care este de parere ca, in general, fiecare isi doreste o anumita stabilitate si, chiar si pentru un angajat care este new-entry, nu doar nou in banca, este nevoie de o perioada de un an in care acesta sa se obisnuiasca cu lucrul in banca si sa acumuleze experienta. Mai mult decat atat, uneori, cunostintele pe care absolventii le invata in facultate nu sunt suficiente, mult mai importanta fiind atitudinea.
"Am intalnit situatii in care candidatii aveau cunostintele necesare, dar nu aveau atitudinea potrivita. Degeaba ai cunostinte daca ele nu sunt valorificate", spune Badeanu.
In alta ordine de idei, in prezent, in companie lucreaza aproximativ 13 expati, pe langa acestia existand si foarte multi colaboratori care vin din alte tari.
Cei mai multi dintre expatriati ocupa pozitii manageriale. In functie de tipul de contract cu care vin in companie, fie ca sunt delegati, fie au un contract permanent in tara de origine, in aceste cazuri au salarii aliniate cu salariile din tara de unde au venit.
In cazul in care acestia ocupa aceleasi pozitii si au acelasi nivel de pregatire cu romanii, atunci salariile sunt egale. In cele mai multe cazuri insa, expatii vin in companie atunci cand lipseste expertiza intr-un anumit domeniu. Despre salariile din domeniul bancar, Badeanu crede ca acestea se vor stabiliza.
"Nu cred ca salariile vor mai creste spectaculos. In momentul de fata, piata este distorsionata pentru ca au existat anumiti jucatori care, in dorinta de a atrage oamenii pe care si-i doreau au iesit putin din practica obisnuita. Aceste salarii nu au o sustinere reala. In continuare, cred ca salariile vor mai creste putin, dar tendinta este de stabilizare", explica directorul de resurse umane.
Totodata, in ceea ce priveste mobilitatea fortei de munca, si ABN Amro s-a confruntat cu aceasta problema, mai ales in cazul pozitiilor de senior officers.
"Sigur ca am simtit si noi miscarile care au avut loc pe piata, am pierdut si noi oameni pentru ca avem reputatia unui angajator care investeste in pregatirea angajatilor. Cei mai multi dintre cei care pleaca din companie sunt senior officers, care au acumulat o experienta de doi trei ani la noi, lucru care atarna destul de greu in organizatia noastra. Astfel, avand un profil foarte bun, pot urca pe o treapta ierarhica mai inalta in multe alte organizatii", afirma Badeanu, explicand faptul ca nu toti senior officers pot promova pe pozitii manageriale in banca. In prezent, in cadrul organizatiei, fluctuatia de personal se situeaza sub 10%. "Poate ca anul trecut s-a apropiat mai mult de 10%, dar acum este mult sub 10%", precizeaza Badeanu.
Anual, numarul de angajati din banca evolueaza cu aproximativ 10%. In prezent, in institutia de credit lucreaza 1.700 de angajati, in timp ce in ABN Amro Securities lucreaza noua persoane.
Deocamdata, compania nu are un plan de exapansiune foarte agresiv din punct de vedere geografic. Vor fi deschise filiale in cateva orase din tara, dar si in Bucuresti, unde cea de-a 27-a filiala a bancii va fi deschisa in luna octombrie in Baneasa.
In privinta recrutarii, Badeanu crede ca aceasta este o activitate care poate deveni un fel de arta atunci cand este facuta cum trebuie.
"Partea de feeling este foarte importanta in procesul de recrutare si ceea ce trebuie urmarit este compatibilitatea candidatului cu organizatia. Este foarte important ca si candidatul sa simta acelasi lucru cu angajatorul. Nu este o selectie numai din partea noastra, ci si candidatii trebuie sa ne aleaga pe noi", explica Badeanu. Pe langa beneficiile "clasice" pe care le primesc angajatii, in companie se pune mare pret pe detaliile mici, cum ar fi mesajul de ziua de nastere a fiecarui angajat. Aceasta este responsabilitatea departamentului de resurse umane care ofera sarbatoritilor o sticla de sampanie si o cutie de bomboane.

ABN Amro Romania, pe scurt:
1.700 de angajati
9 angajati in ABN Amro Securities
27 de sucursale in toata tara
10% - cresterea anuala a numarului de angajati
74.000 de clienti la sfarsitul anului trecut

Cariera
2003 - prezent: director de resurse umane, ABN Amro Romania
1995 - 2003: sef serviciu plati internationale, sef serviciu credite, sef retea locala de sucursale, ABN Amro Romania
1993 - 1995: Banca Nationala a Romaniei
1991 - 1993: Institutul de Cercetari Economice
1986 - 1989: stagiar, Fabrica de Zahar, Urziceni
1982 - 1986: Facultatea de finante-contabilitate, ASE Bucuresti

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO