Profesii

Elevii si profesorii au invatat impreuna Economia pentru lideri

30.08.2004, 00:00 20

Timp de o saptamana, 45 de elevi si studenti si 30 de profesori de economie din 21 de orase ale tarii au participat la Scoala de vara "Economia pentru lideri", organizata de Junior Achievement Romania (JAR) si Foundation for Teaching Economics (FTE).


Programul, sustinut de companiile Citigroup si General Electric, este destinat elevilor si cadrelor didactice din invatamantul liceal, in special profesorilor de economie, oferindu-le oportunitatea de a invata economie de piata intr-o forma interactiva si de a primi informatie economica actualizata. Obiectivul principal al scolii de vara a fost acela de a le prezenta elevilor si profesorilor romani noi metode didactice si practici de predare a cursurilor de "Economie" in licee. Pe parcursul unei saptamani, elevii isi modeleaza comportamentul economic, isi dezvolta modul de a gandi economic si analizeaza diferite stiluri de leadership. Profesorii devin mai buni educatori, pleaca cu noi strategii de predare si o mai completa intelegere a conceptelor economice, prin simulari, jocuri si materiale, toate pentru a face din economie un curs mai atractiv si mai interactiv la scoala.


Aplicatii practice au oferit participantilor oportunitatea de a comunica direct cu lectorul principal al scolii, profesorul universitar Alan Olmstead de la Universitatea California Davis, US, cu profesorii indrumatori romani, precum si cu reprezentantii din managementul companiilor Citibank Romania si General Electric Romania.


Programul pentru profesori are doua componente. Profesorii observa modul in care decurg lectiile de economie predate de profesorul american elevilor si deprind beneficiile invatarii interactive, cu multe exercitii, exemple, studii de caz. Apoi, participa la seminarii si ateliere de lucru unde au ocazia de a explora si simula situatii economice si de a-si impartasi ideile si observatiile pe marginea continuturilor si materialelor folosite pentru predarea economiei.


"General Electric considera educatia una dintre cele mai importante arii de activitate, deoarece in orice tara calitatea educatiei influenteaza viitorul tarii in mare masura", a declarat Dan Ionescu, GE Regional Executive for South East Europe.


Programul pentru elevi include lectii de economie si exercitii de lidership. Lectiile de economie prezinta elevilor principiile economiei de piata. Prin intermendiul simularilor si exercitiilor, ei invata sa gandeasca critic si sa analizeze probleme sociale si economice curente. Apoi, organizati pe echipe, elevii coordonati de studenti si traineri rezolva exercitii si probleme care implica rezolvarea conflictelor, abilitati de comunicare, diferite moduri de abordare a problemelor de decizie si lidership.


"Citigroup are convingerea ca programele puternice de educatie financiara sporesc calitatea vietii oamenilor, famiilor si institutiilor, consolidand astfel comunitatile din intreaga lume. In luna aprilie a acestui an, Citigroup si Citigroup Foundation au anuntat angajamentul de acordare a 200 de milioane de dolari educatiei financiare, pe o perioada de 10 ani", a spus Witold Zilelinski, presedinte Citibank Romania.



Pentru evaluarea impactului programului, sunt adminstrate tuturor participantilor teste pre si post cursuri. In plus, atat profesorii cat si elevii completeaza un formular de evaluare amplu, iar profesorilor li se solicita si un raport asupra impactului programului asupra modului in care predau economia, la clasa, la sase luni dupa inceperea anului scolar. Participarea profesorilor si tinerilor la program este gratuita, datorita sustinerii financiare din partea corporatiilor Citigroup si General Electric.


JA Romania, coordoneaza si administreaza programul "Economie pentru lideri" in Romania, program al Fundation for Teaching Economics. US, aplicat de multi ani in Cehia, Polonia, Bulgaria si Slovacia. Acest program joaca un rol important in sustinerea democratiei si a reformelor economice in Europa Centrala si de Est. Programul "Economie pentru Lideri" este destinat sa ofere tinerilor o mai buna intelegere a pietei libere si sa le dea acestora cunostinte pentru a-i motiva si pe altii in viitor.


Toate programele Junior Achievement au la baza principiul learning-by-doing si includ module teoretice, aplicative si software economic. Peste 130.000 studenti din 72 localitati au fost implicati in programele JA Romania, iar tinerii castigatori ai competitiilor nationale si internationale JA, beneficiaza de burse "Junior Achievers" si participa anual la conferinte, competitii si targuri internationale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO