Profesii

Elevii care nu au avut acces la şcoala online au pierdut între 209 şi 374 de ore de şcoală în anul şcolar trecut. ”Amânarea cu cinci ani a investiţiilor serioase în educaţie ne va arunca definitiv nu doar la marginea Europei, ci şi a lumii”

Elevii care nu au avut acces la şcoala online au pierdut...

Autor: Ramona Cornea

06.10.2020, 11:45 482

În anul şcolar 2019-2020,elevii care nu au avut acces la şcoala online au pierdut între 209 şi 374 de ore de şcoală din cauza pandemiei de COVID-19, aproape o treime din cele 35 de săptămâni de şcoală, atrage atenţia organizaţia World Vision România.

”În pandemie, a devenit clar că pregătirea remedială pentru ca elevii să recupereze este o necesitate – suntem o ţară campioană la abandon şcolar, în top la analfabetism funcţional (40%). Trebuie să vedem cum facem ca aceste şase luni de pandemie să nu accentueze toate aceste cifre”, a declarat Mihaela Nabăr, director executiv World Vision România, în cadrul conferinţei “Ziua Educaţiei: Lecţiile pandemiei”, organizată, luni, de World Vision România.

În orele de educaţie remedială, copiii sunt ajutaţi să îşi facă temele, sunt ajutaţi să recupereze informaţiile pierdute din timpul cursurilor şi să să depăşească anumite dificultăţi în învăţare.

Dragoş Sdrobiş, profesor în cadrul Liceulu Teoretic ”Gelu Voievod” di Gilău, Cluj, expert în cadrul proiectului "Şcoala pentru Toţi" şi profesor în cadrul programului Şcoala din Valiză, subliniază necesitatea schimbării în sistemul educaţional local şi crede că România va rămâne doar un exportator de forţă de muncă ieftină, dacă aceste schimbări nu au loc.

”Trebuie să ne gândim cu toţii la o reimaginare a educaţiei şi să fim conştienţi că amânarea cu cinci ani a investiţiilor serioase în educaţie ne va arunca definitiv nu doar la marginea Europei, ci şi a lumii. Să nu credem că lucrurile se întâmplă doar în Europa, ci şi state precum Canada sau SUA. Sunt state care dau direcţia în educaţie şi dacă nu prindem nici acum trenul, vom rămâne ceea ce suntem astăzi – o ţară exportatoare de forţă de muncă, de cele mai multe ori de forţă de muncă ieftină”, a spus Dragoş Sdrobiş în cadrul aceluiaşi eveniment.

Iulian Cristache, preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi, crede că actorii implicaţi în sistemul de educaţie trebuie să acţioneze împreună pentru a găsi soluţii pentru problemele actuale din educaţie.

”Nu cred că învăţământul românesc poate ajunge la un nivel mai jos decât acum. Trebuie să punem piciorul în prag şi să înţelegem că trebuie să avem un moment T0. Şcoala, consiliul nu trebuie să aştepte de la minister să facă minuni. Noi, părinţii să fim responsabili şi să îi sprijinim în mod real pe profesori. Profesorii trebuie să îşi facă datoria, sunt profesori care chiar îşi bat joc de şcoală. Trebuie să scoatem gunoiul de sub preş pentru că astfel putem rezolva problemele la nivelul sistemului educaţional”, a spus el.

Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, afirmă că ministerul pe care îl conduce şi-a îndeplinit obiectivele pentru anul şcolar trecut.

”Obiectivele MEC au fost îndeplinite: încheierea anului şcolar în condiţii bune pentru elevi şi profesori şi susţinerea examenelor naţionale atât pentru elevi, cât şi pentru studenţi, dar şi susţinerea concursurilor pentru colegii noştri cadre didactice au fost obiective îndeplinite cu succes”, a declarat Monica Anisie, luni, în cadrul unei conferinţe organizată cu ocazia Zilei Educaţiei.

Aproape 3 milioane de şcolari şi preşcolari au început cursurile anului şcolar 2020 – 2021.În anul şcolar trecut, 2019 - 2020, mai mult de jumătate din populaţia şcolară s-a regăsit în învăţământul primar şi gimnazial (54,4%), iar peste o treime în învăţământul liceal (20,7%) şi antepreşcolar şi cel preşcolar (18,4%), conform datelor de la Institutul Naţional de Statistică.

România avea în anul şcolar 2019/2020 un număr de 6.166 unităţi şcolare din învăţământul primar şi gimnazial conectate la internet şi 1.444 de licee, arată datele publicate de INS.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO