Profesii

eJobs: 45% dintre români vor să îşi schimbe jobul după pandemie. IT-iştii, specialiştii şi muncitorii calificaţi au cea mai mare încredere în şansele lor pentru găsirea unui loc de muncă

Roxana Drăghici, Head of Sales, eJobs România

Roxana Drăghici, Head of Sales, eJobs România

Autor: Cristina Bellu

13.05.2021, 12:12 283

Semnele revenirii la normalul pe care lumea îl ştia înainte de pandemie au început deja să apară, iar candidaţii îşi fac planuri de acţiune pentru perioada imediat următoare, notează cel mai recent sondaj derulat de eJobs România, liderul pieţei de recrutare online.

Astfel, 45% dintre participanţii la studiu menţionează că primul lucru pe care îl vor face după pandemie va fi să îşi găsească un nou loc de muncă. 14,5% nu plănuiesc să facă vreo schimbare, 11% vor să urmeze un proces de reconversie profesională, iar 9% au de gând să plece din ţară.

Totodată, 6,5% spun că au în plan să îşi deschidă un business odată ce economia îşi va reveni, iar 5% vor să ceară o mărire salarială.

Întrebaţi care cred că sunt categoriile profesionale care îşi vor găsi cel mai uşor un job la finalul pandemiei, 23% dintre participanţii la survey au pus pe primul loc specialiştii. 21% cred că şansele cele mai mari le au IT-iştii, iar 15% menţionează muncitorii calificaţi. Urmează tinerii fără experienţă (14%), muncitorii necalificaţi (12,5%) şi candidaţii peste 45 de ani (7,4%). În mod surprinzător, pe ultimele locuri apar freelancerii (4,3%) şi managerii (2,8%).

”Felul în care candidaţii percep piaţa nu este foarte departe de realitate. Într-adevăr, în acest moment, specialiştii şi IT-iştii îşi găsesc job aproape la fel de uşor ca înainte de pandemie, dacă nu chiar mai uşor, cum este cazul IT-iştilor. În ceea ce-i priveşte pe freelanceri şi pe candidaţii care au peste 45 de ani, ei au fost, e drept, probabil cele mai afectate categorii profesionale şi în continuare competiţia pentru găsirea unui loc de muncă este destul de mare”, explică Roxana Drăghici, Head of Sales, eJobs România.

După un an destul de complicat pentru piaţa muncii, aproape 52% dintre candidaţi cred că acum este cel mai bun moment pentru a se angaja sau a-şi schimba jobul. 20% cred că în vară va fi momentul potrivit pentru o astfel de schimbare, 12% cred că din toamnă, iar 10% estimează că abia din 2022 piaţa muncii îşi va reveni.

Principalul motiv pentru care cei mai mulţi candidaţi ar schimba în acest moment angajatorul este un salariu mai mare, menţionat de 31% dintre respondenţi. 17% ar pleca pentru oportunităţi mai bune de creştere, 12% s-ar muta într-o companie mai stabilă, iar 11% ar pleca dacă ar găsi un loc de muncă într-un alt domeniu de activitate. 6,1% ar renunţa la jobul actual dacă ar avea posibilitatea de a pleca în altă ţară şi tot atât de mulţi şi-ar da demisia pentru un pachet de beneficii extrasalariale mai bun decât cel pe care îl au în prezent.

”Cei care decid să mai amâne puţin momentul unei schimbări în carieră spun că se tem că ar putea ajunge într-o companie care să nu fie suficient de stabilă sau de rezistentă la schimbări economice şi de piaţă negative sau că nu ar putea obţine un salariu egal sau mai mare decât cel de acum. Un alt motiv important pentru care nu vor să renunţe la actualul loc de muncă este vârsta. Cei care au trecut de 45-50 de ani cred că şansele lor în faţa altor angajatori sunt foarte reduse în această perioadă. Teama de nou şi necunoscut sau faptul că în domeniile în care au experienţă nu se fac momentan angajări sunt alte motive menţionate de respondenţi”, adaugă Roxana Drăghici.

Doar 3,5% dintre respondenţi spun că nu şi-ar schimba jobul pentru că sunt mulţumiţi de situaţia lor actuală.

Sondajul a fost realizat în perioada aprilie-mai 2121, pe un eşantion de 700 de respondenţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO