LIVE: ZF Femei în business: Care sunt lecţiile învăţate în antreprenoriat şi ce planuri de viitor are antreprenoarea care a dezvoltat unul dintre cele mai cunoscute branduri de pantofi? Urmăreşte o discuţie cu Cristina Bâtlan, fondatoarea şi creative directorul Musette
Profesii

Economia României se salvează prin IT: Unu din zece angajaţi din Bucureşti, Cluj şi Iaşi lucrează în IT&C. „Estimez că în trei ani numărul de angajaţi din sectorul IT din oraşele mari o să se dubleze.“

Florin Talpeş, Bitdefender: „Industria a mers acolo unde sunt marii robineţi de talente, unde sunt marile şi cele mai bune universităţi“.

Peste 100.000 de angajaţi din Capitală, adică 10% din totalul an­gajaţilor din Bucureşti, lu­crează în sectorul IT&C, arată calculele făcute de ZF pe baza in­for­maţiilor de la Institutul Naţional de Statistică. În Cluj, 9% din totalul salariaţilor lucrează în IT, iar în Iaşi rata se apro­pie de 8%, acestea fiind judeţele în care numărul de angajaţi din sectorul IT&C a crescut de patru ori în perioada 2008-2020. În top cinci judeţe în funcţie de raportul din­tre numărul de IT-şti şi totalul salariaţilor se mai află - pe lângă Bucureşti, Cluj şi Iaşi - Timiş şi Braşov.

„Pe oraşe, pe primele patru poziţii, clasamentul oglindeşte exact clasamentul centrelor universitare din România după numărul de studenţi. Industria a mers acolo unde sunt marii robineţi de talente, unde sunt marile şi cele mai bune universităţi. O sur­priză e Constanţa, care deşi e al cincilea cen­tru universitar, ocupă doar poziţia a 13-a. Pe de altă parte, Constanţa are potenţialul de a deveni în zece ani unul din polurile IT de top din România, mai ales în contextul mun­cii hibride (birou şi de oriunde). Localităţile cu potential de «vacanţă» au o şan­să specială. În general, credem că apetitul ti­nerilor pentru a urma facultăţi IT a crescut şi creşte tot mai mult. E nevoie ca piedicile care au fost şi sunt în calea creşterii numă­ru­lui de locuri la facultăţile de IT să ca­dă“, a ex­plicat Florin Talpeş, CEO şi cofondator al pro­du­cătorului de software de securitate IT Bitdefender.

Peste 220.000 de angajaţi lucrau în IT&C la finalul anului 2020, conform esti­mărilor ZF, în creştere cu 70% faţă de anul 2008. Creşterea este înceată, spune CEO-ul Bitde­fender, faţă de ceea ce ar fi putut în­ghiţi industria, deoarece numărul de joburi dis­ponibile e mult mai mare decât numărul de candidaţi. Anual, de pe băncile facul­tă­ţilor cu profil IT ies 8.000 de absolvenţi.

Dacă în 2008 numărul de angajaţi din IT&C reprezenta 2,4% din totalul anga­jaţilor din economie, în 2020 ponderea a ajuns la 4%. Şi va continua să crească, cel puţin în marile oraşe.

„Estimez că în trei ani numărul de angajaţi din sectorul IT din oraşele mari – Bucureşti, Cluj, Iaşi – o să se dubleze“, a spus Andrei Pitiş, CEO al Simple Capital, firmă de investiţii pentru start-up-urile din IT.

Angajaţii din IT&C sunt cel mai bine plătiţi din economie: cu un salariu mediu de circa 7.200 de lei net, un angajat din acest sector câştigă dublu faţă de un angajat plătit cu salariul mediu.

Citește continuarea pe zfcorporate.ro

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.