Profesii

Drama din sistemul medical: Un medic la 1.000 de locuitori în judeţe izolate economic, faţă de un medic la 168 de locuitori în Bucureşti sau unu la 190 în Timiş

Drama din sistemul medical: Un medic la 1.000 de...

Autor: Georgiana Mihalache

05.08.2017, 00:00 1301

♦ Spitalul din Vaslui: În 24 de ore avem şi 200 de prezentări la urgenţă ♦ Medicii preferă să rămână în oraşele centre universitare sau pleacă în străinătate ♦ Deficitul de medici se vede în secţiile de oncologie, medicină de urgenţă, ATI ♦ Autorităţile locale se implică, dar medicii nu se prezintă la concurs ♦ În Bacău doar patru apartamente din 40 oferite medicilor au fost ocupate ♦ Ministrul sănătăţii Florian Bodog refuză să comenteze datele publice, invocând o şedinţă de guvern care nu a avut loc.

Numărul de locuitori de­serviţi de un medic de­păşeşte în cinci dintre judeţele României 880 şi ajunge până la 1.000 per medic, depăşind de aproape trei ori media naţională de 345 de români la un medic. 

Cea mai gravă situaţie este în Călăraşi, judeţ în care un medic trebuie să se ocupe de 1.020 de locuitori. În Bucureşti şi în judeţe ca Timiş sau Cluj cifra se situează sub medie, iar acest lucru arată cât de polarizată este România în ce priveşte repartiţia teritorială a medicilor. 

Datele de la Sta­tistică vin să confirme criza generată de deficitul de medici din anumite judeţe ale ţării, pe fondul lipsei de aparatură modernă şi al izolării economice a zonei respective. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO