Profesii

Dragoş Pîslaru, consilier premier: Antreprenori români vor lansa în acest an trei fonduri de investiţii

Dragoş Pîslaru, consilier premier: Antreprenori români...

Autor: Andrei Mazurchievici

03.03.2016, 12:33 621

"România va încheia un memorandum cu Fondul European de Investiţii (FEI), pentru a gestiona aceste fonduri. Ei vor lansa expresii de interes pentru cele trei fonduri, două de câte 20 de milioane de euro pentru pre-seed, respectiv cei care abia îşi încep afacerile, şi unul de 60 de milioane de euro. Primele două vor fi gata în vară, dacă ne vom mişca destul de repede. Investitorii care vor să-şi creeze aceste fonduri vor trebui să vină cu capital privat, care va veni ca şi cofinanţare pentru capitalul de fonduri europene pe care România le dă FEI să le administreze, iar dacă aceste oferte vor fi bine fundamentate de către FEI, s-ar putea lansa cele două fonduri chiar din acest an. Cele două fonduri sunt bătute în cuie în Programul Operaţional de Competitivitate", a spus Pîslaru în cadrul Romanian Business Leaders Summit.

Oficialul a precizat pentru MEDIAFAX că fondurile îi vor ajuta pe tinerii antreprenori să nu mai apeleze la creditele bancare, astfel încât aceştia nu vor mai avea presiunea datoriilor.

"Aceste fonduri vor fi administrate privat de către nişte manageri de fond, care sunt la rândul lor supervizaţi de către FEI, care sunt nişte manageri de fond de fonduri, aşa cum sunt ei numiţi. Este clar o alternativă la creditare, în sensul în care capitalul de risc nu este o chestiune de împrumut, este o chestiune de investiţii în acţiunile firmelor respective. Eu, ca antreprenor, dacă nu am neapărat colaterale, dar am o idee bună, o echipă bună, eu pot veni şi să fac această prezentare de idee la acest fond şi pot primi bani. Acest lucru nu îmi afectează partea de datorii, practic, primesc un aport de capital pe care îl pot folosi. Scopul este ca fondurile care investesc în firme să crească şi apoi să facă un exit, să scoată de zece ori mai mult. Evident că nu toate firmele vor avea succes. Pentru aceste firme, care sunt la începutul activităţii, rata de succes este cam de 1 la 10", a declarat Pîslaru pentru MEDIAFAX.

El a explicat că banii din cel mai mare fond de investiţii, care va avea la dispoziţie 60 de milioane de euro, vor fi alocaţi prin Programul Operaţional Regional.

"Avem siguranţa că banii aceştia vor fi alocaţi şi acum noi lucrăm ca procedura să se mişte suficient de repede, ca noi să le vedem cât mai repede înfiinţate. Evident se va schimba peisajul accesului la finanţare, pentru că vom avea trei noi actori importanţi în piaţă. Există nişte reguli de ajutor de stat, care presupun că ai contribuţie privată pentru fondurile de pre-seed, care sunt mai riscante, de un leu privat la nouă lei europeni, iar fondurile de capital de risc ai trei lei minim la şapte lei din bani europeni", a subliniat Pîslaru.

Pe de altă parte, consilierul a menţionat că autorităţile române vor lansa totodată o agenţie de comerţ şi investiţii în acest an.

"Vom lansa o agenţie de comerţ şi investiţii, care va fi creată în acest an. Se va rearanja reţeaua externă a Ministerului Economiei, care se ocupă de comerţ exterior şi, respectiv, actualul Departament pentru Investiţii Străine şi PPP, iar apoi va fi scoasă ca o agenţie separată de generaţie nouă a politicii de comerţ şi investiţii", a conchis Pîslaru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO