Profesii

Domeniul resurselor umane lasa loc de inventivitate in domeniul IT

16.05.2005, 19:57 54

Dezvoltarea companiilor pe piata romaneasca creeaza standarde din ce in ce mai ridicate pentru produsele IT ce se adreseaza administrarii activitatii departamentelor de resurse umane. Pentru a fi competitive, firmele sunt obligate sa tina pasul cu tehnologia, iar un management eficient al resurselor umane si o buna valorificare a capitalului uman sunt indispensabile pentru succesul unei firme.

IDG Romania a organizat recent o intalnire cu directorii departamentelor de resurse umane de la diverse companii si reprezentanti ai firmelor ce produc si ofera programe de suport IT&C pentru acest domeniu. Printre ofertanti s-au numarat InfoWorld, UTI Systems, Exact Software Romania, TotalSoft si Siveco Romania.

"IBM economiseste circa 400 de milioane de dolari anual, folosind programe eLearning", a spus Calin Tatomir, directorul general al cabinetului de consultanta IT care ii poarta numele.

El a adaugat ca oamenii sunt principalul capital al unei companii, iar firmele romanesti trebuie sa acorde o importanta mai mare acestuia, avand in vedere intrarea in Uniunea Europeana. "Piata IT este extrem de evoluata, insa ceea ce lipseste este o strategie unitara legata de personal", a conchis Tatomir.

O analiza recenta a scos la iveala faptul ca 86% din totalul companiilor romanesti utilizeaza computerul pentru calculul salarial. Dintre acestea, trei sferturi au cumparat un soft specializat pentru acest tip de operatiuni, iar 18 procente folosesc aplicatii create de specialisti din cadrul propriei firme.

"Prima etapa, foarte importanta, in implementarea unui astfel de program este intelegerea si analizarea cerintelor clientului", spune Dan Prodan, project manager salarizare la InfoWorld, companie care ofera solutii in special pentru sectorul medical.

El a prezentat produsul Salary Manager a carui implementare dureaza in jur de doua luni. Ca exemplu, InfoWorld a amintit firma Carmens, unde softul gestioneaza peste patru mii de oameni la cele trei fabrici din Romania.

UTI-Performer, aplicatie propusa de UTI Systems, permite simplificarea procedurilor interne ale utilizatorilor.

"Este o aplicatie bazata pe tehnologiile web, astfel incat utilizatorii obisnuiti sa nu aiba nevoie decat de un calculator conectat la Internet/intranet si un browser, toate celelalte elemente urmand sa fie centralizate pe server", a explicat Ioan Cordos, director outsourcing projects al companiei.

La randul sau, Siveco le-a propus directorilor de resurse umane sistemul de eLearning. "AEL este o platforma completa de instruire asistata de calculator si de gestiune a continutului de eLearning, asigurand reducerea substantiala a costurilor cu pregatirea personalului", a spus Alexandru Cosbuc Ionescu, eLearning expert in cadrul Siveco.

"Obiectivul nostru este sa educam companiile in ceea ce priveste outsourcing-ul si externalizarea serviciilor de management al resurselor umane. Trebuie sa-i facem pe oameni sa inteleaga ca este mai bine sa externalizeze aceste servicii, pentru ca astfel isi reduc substantial costurile", a declarat Florentina Andrei, directorul de vanzari al TotalSoft. Compania a realizat un program de gestiune a angajatilor numit Charisma HR. Programul contine functionalitati web enabled destinate atat tuturor angajatilor unei companii, cat si exclusiv departamentelor de resurse umane, salarizare si al managementului superior.

Realizarea pontajului, consultarea evidentei concediilor, a modificarilor legislative, accesarea si completarea formularelor standard sunt acum activitati care nu mai implica in mod direct personalul unui departament specializat, fiind realizate in mod direct de catre angajati din locatiile lor de lucru.

Solutia permite si realizarea simularilor ce stau la baza crearii de scenarii si rapoarte ce sunt puse la dispozitia managementului superior, facilitate care ofera posibilitatea urmaririi dinamicii anumitor parametri.

In ceea ce priveste Exact Software Romania, aceasta a expus o solutie dedicata gestiunii resurselor umane orientata spre Web, care ofera posibilitatea de integrare cu alte solutii.

"Interfata Web a aplicatiei ofera un acces mult mai usor pentru angajati la datele de care au nevoie. Componenta Web permite stabilirea de activitati si procese specifice oricarui domeniu de activitate", a spus Razvan Codreanu, consultant vanzari al Exact Software.

Dupa cum se vede, pe piata exista companii care ofera asistenta in domeniul resurselor umane, dar nu toate firmele isi pot permite sa includa o asemenea cheltuiala in planul anual. Directorii de resurse umane spun ca astfel de programe nu sunt nici costisitoare, dar nici ieftine. De regula, o astfel de investitie nu se prinde in bugete, iar daca managerul de resurse umane are norocul sa i se aloce sumele necesare pentru o astfel de investitie, se intampla deseori ca, pe parcursul anului, bugetul sa fie echilibrat si banii se iau de la resurse umane.

De asemenea, de fiecare data cand directorul de resurse umane propune managementului achizitionarea unui produs informatic special pentru gestionarea capitalului uman, urmatoarea intrebare la care trebuie sa raspunda este: "Cumpar produsul respectiv, dar cati oameni dam afara din departamentul de personal?".

In aceste conditii, directorii de resurse umane spun ca se gandesc de doua ori inainte de a da un raspuns.

andreea.groenendijk@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO