Profesii

Dezbatere ZF pe Facebook: Companii româneşti/antreprenori români vs. multinaţionale. Unde vreţi să vă angajaţi?

Dezbatere ZF pe Facebook: Companii româneşti vs. multinaţionale. Unde vreţi să vă angajaţi?

Autor: Cristian Hostiuc

21.09.2011, 12:33 1948

Salut, sunt Cristian Hostiuc, directorul editorial de la ZF şi astăzi vă propun spre dezbatere/discuţie pe pagina Facebook a ZF şi pe site-ul zf.ro problema angajării la un antreprenor român sau la o multinaţională.

Pentru foarte mulţi absolvenţi de facultate, obiectivul principal după terminarea studiilor este găsirea unui job, dacă se poate, la o multinaţională. Asta, bineînţeles, după ce fiecare a visat zi de zi la afacerea lui şi la ce o să facă cu primul milion de euro şi cum o să fie rentier toată viaţa.

Marţi am asistat la o dezbatere legată de unirea liderilor români din business. Una dintre discuţii era că firmele româneşti nu sunt pe primul loc atunci când un absolvent de facultate vrea să se angajeze. Din acest motiv, multe firme româneşti pierd talente, pentru că sunt opţiunea doi, trei, patru etc.

Toţi studenţii vor să aibă un job la multinaţională, să beneficieze de cursuri de pregătire şi să avanseze repede. După câţiva ani, o parte dintre ei încep să "urască" multinaţionala, din cauza birocraţiei actelor, regulilor, faptului că nu pot să stea la serviciu pe net şi că speranţele realiste de avansare sunt reduse. Trebuie să stai ani de zile la coadă.

Aşa se prezintă situaţia în discuţii libere, cel puţin aşa am auzit-o eu. Mulţi care au început în multinaţionale, după 5-6 ani au decis să accepte "provocarea" de a sta lângă un antreprenor român, cu toate ideile lui. Dar şi aici mulţi au avut regrete. Au plecat dintr-o companie strictă - cu reguli, cu monitorizări permanente, cu rapoarte zilnice de completat -, într-un haos antreprenorial, în care ideile vin dimineaţă sau seara şi trebuie implementate "ieri". Plus că trebuie să te descurci cu oamenii, sursele de finanţare etc.

Eu, din 1993, de când m-am angajat, am lucrat numai într-o companie a unui antreprenor român, Media Pro - Adrian Sârbu. Şi mi-a plăcut. Deci nu pot să răspund la întrebarea: Unde este mai OK? companie deţinută de un antreprenor român versus o multinaţională? De aceea, sunteţi liberi să dezbatem acest subiect.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO