Profesii

Deputat PNL, semnal de alarmă cu privire la situaţia pensiilor românilor: După ce se va goli Pilonul 2, ce urmează?

Deputat PNL, semnal de alarmă cu privire la situaţia...

Autor: Valentin Pircalabu, Mediafax

11.04.2018, 17:07 224

”În ciuda asigurărilor date de guvernanţi, Iepuraşul le-a adus românilor informarea privind fondurile private de pensii conform căreia a scăzut contribuţia începând cu luna ianuarie a acestui an. Ce declara ministrul Muncii la finele anului trecut? Că nu se vor reduce contribuţiile nominale la Pilonul II de pensii, deoarece scade procentul virat de stat, de la 5,1% la 3,75%, dar se va aplica la o bază mai mare, prin trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat şi, astfel, valoarea va rămâne aceeaşi. O altă minciună marca PSD-ALDE! Avem primele calcule după marea revoluţie fiscală. Efectul? Peste 4 milioane de români, mai bine de jumătate dintre cei care contribuie la Pilonul II, au primit sume mai mici în conturi”, a spus Vasile Gudu.

Deputatul PNL se mai întreabă, ironic, dacă pensia în România va deveni opţională. “Minciuna guvernamentală continuă. Premierul Viorica Dăncilă anunţă că sistemul pensiilor private se va schimba din 2019. “Vrem ca Pilonul II de pensii să devină opţional”, spune ministrul Finanţelor. Discuţiile sunt de actualitate. Oare ne vom trezi ca fiind opţională primirea pensiei?”, a mai spus liberalul.

“Concluzia? Comuniştii de azi se răzbună pe cei care s-au opus comunismului de ieri. Ce avem? Cheltuieli care nu se susţin din încasări, împrumuturi, o datorie externă crescândă, dar mai ales un stat în căutare disperată de bani. După ce va goli şi Pilonul II de pensii, ce urmează? Până vine Moş Crăciun, sper să ne trezim”, a conchis Vasile Gudu.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a spus, miercuri, că beneficiarii sistemului de pensii publice administrate privat - Pilon II - îşi vor putea transfera fondurile către sistemul public de pensii - Pilon I - printr-un mecanism care „va fi clarificat în prima jumătate a acestui an.

„Sper ca în primul semestru să aveam pe masa Guvernului o propunere de mecanism, un nou principiu, o altă abordare. Se creează un mecanism transparent, opţional, pentru ca aceia care doresc să meargă din Pilonul II către Pilonul I să poată să o facă având toate elementele financiare transparent prezentate, cum se face în zona privată. Fiecare să ştie pe ce să se poată baza, să poată fi sigur că un randament mai bun îl poate găsi în această zonă a Pilonului II şi nu în alte zone”, a spus Teodorovici.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO