Profesii

Depresie de broker: Cum a stins criza euforia de pe Wall Street-ul romanesc. Cum comentati?

31.01.2010, 23:30 334

Brokerii au fost primii care au simtit criza apropiindu-se invara anului 2007, cand economia inca tura motoarele la maximum, iarcolapsul economiilor internationale parea departe. Euforiaprofiturilor de trei cifre si a bonusurilor cu multe zerouri s-afrant si a fost rapid inlocuita de panica si pierderi uriase. Desianul 2008 a ramas in istorie drept anul crizei, al caderii LehmanBrothers si prabusirii burselor, anul 2009 i-a aruncat pe brokeriin una dintre cele mai grele incercari din cariera: lichiditatescazuta, numar scazut de tranzactii, investitori vindecati poatepentru totdeauna de microbul investitiilor la Bursa. Anul 2009 afost cel care adus in piata intermediarilor numarul record dedisponibilizari, 300 de brokeri in minus la final de an, inchideride agentiii si sucursale si castiguri apropiate in numar de zerouricu salariul mediu pe economie.
"Cand brokerii si-au ales aceasta meserie stiau foarte bine in ceanume se baga. Brokerajul este o meserie riscanta, foarteasemanatoare cu un joc de noroc", spune George Butunoiu, managingpartner al firmei de executive search George Butunoiu Ltd si unuldintre cei mai cunoscuti headhunteri de pe piata.
Greu de spus daca cei 1.500 de brokeri, cati activau pe piatalocala de capital la finele anului 2008, se asteptau ca dupapierderile uriase piata va aduce investitorilor din nouoportunitati de profit in 2009, unele actiuni dublandu-si sau chiartriplandu-si valoarea. Astfel ca daca in 2008 brokerii au fostmartori la cum piata de actiuni le ruineaza clientii, in 2009 auasistat la cum propriile portofolii de clienti scad pana aproape dezero. La finele anului 2009 mai activau in piata aproape 1.200 debrokeri, in timp ce numarul de agentiii si sucursale ale caselor debrokeraj a scazut dramatic de la 312 in 2008 pana la 171 la finelelui 2009, arata datele furnizate de Comisia Nationala a ValorilorMobiliare (CNVM).
Impactul lipsei de lichiditate, tranzactii si investitori, asa cuma fost piata de actiuni in 2009, s-a resimtit insa cel mai puternicla nivelul castigurilor. Astfel ca pentru cei 1.200 de brokeriramasi in piata castigurile din 2007 au devenit doar o amintireindepartata.
"Cel mai mare castig anual incasat de un broker si despre care stiueste de 960.000 de euro (80.000 de euro lunar - n. red.). Aceastasuma a fost obtinuta in anul 2007 de catre un broker angajat la unadintre casele de brokeraj din primele trei din piata. Putinprobabil sa mai putem vorbi acum despre astfel de cifre", afirmaButunoiu.
Brokerii confirma. Daca in 2007 castigurile lunare puteau depasi3.500 de euro (veniturile brokerilor au o componenta fixa - mairedusa - si una variabila - mult mai consistenta, care provine dincomisioanele de tranzactionare), in 2008, acestea cu greu maisareau de 2.000 de euro, pentru ca in 2009 partea variabilaprovenind din comisioanele de tranzactionare sa scada vizibil, iarbrokerul sa depinda tot mai mult de salariul fix, care cu greutrece de cateva sute, 1.000 de euro.
"Brokerul traieste din comisioane, insa acestea nu au aduscastiguri prea mari in 2009 din cauza volumelor foarte mici detranzactionare. Pentru investitii, 2009 a fost un an plin deoportunitati, in care investitorii au invatat sa castige si dinscaderea pietei. Nu acelasi lucru se poate spune despre brokeri,pentru care 2009 a fost unul dintre cei mai slabi ani raportat lalichiditate", spune Lucian Isac, directorul general al societatiide brokeraj Estinvest.
De ce este atat de importanta lichiditatea pietei de actiuni pentrubrokeri? "Pentru a va face o idee despre cat castiga o societate debrokeraj in aceasta perioada, luati rulajul de pe Bursa siimpartiti la unu sau doua procente, cat e comisionul detranzactionare, si mai apoi la 70, cat este numarul societatilor debrokeraj din piata", spune directorul companiei Estinvest. Uncalcul simplu care ia in considerare un volum zilnic detranzactionare de 2 milioane de euro scoate la iveala ca osocietate de brokeraj obtine venituri medii zilnice de 300 de euro.Pentru sucursala unei societati de brokeraj lucreaza in medie treisau patru brokeri, cu un maxim de opt agenti de serviciifinanciare. Un calcul suplimentar, care ia in considerare faptul caprimele zece societati de brokeraj intermediaza peste 50% dinrulajul pietei, arata insa ca situatia este multa maidificila.
Ecartul dintre cel mai mare broker din piata, dupa volumul detranzactionare intermediat, si cel de la extrema opusa aclasamentului este urias, de la o suta de milioane de leiintermediate intr-o luna la cateva sute de mii. Aceasta discrepantase regaseste si in nivelul salariilor.
"Piata locala de brokeraj este foarte dezechilibrata, intrecastigurile mari si cele mici exista o diferenta foarte abrupta, de1 la 20, in timp ce pe pietele mai mature acest raport se situeazala nivelul de 1 la 4 sau de 1 la 5", spune Butunoiu.
Discrepantele se adancesc si intre brokerii care activeaza inCapitala si cei din provincie. Din informatiile obtinute de labrokerii consultati de ZF, nivelul maxim al castigului lunarincasat vreodata de un intermediar in teritoriu nu depaseste 3.000de euro, in timp ce in randul brokerilor bucuresteni, acesta poateurca si pana la de zece ori mai mult. La nivelul societatilor debrokeraj, care apartin sau nu unor grupuri bancare, diferentele sepastreaza. Astfel ca daca venitul salarial al unui broker angajatla o casa de brokeraj parte a unui grup bancar se situeaza in jurula 1.000 de euro, in ceea ce priveste venitul unui intermediarangajat la o casa de brokeraj independenta, acesta nu depaseste 500de euro. Pentru ca Bursa sa poata reveni la cifrele din 2007(capitalizare de 24,6 mld. euro si o valoare medie zilnica detranzactionare de 16,6 mil. euro) si implicit la castigurile deatunci, brokerii trebuie sa vindece nu doar teama investitorilor,arsi de corectiile din anii trecuti, ci si sa-si imbunatateascaimaginea. Cazul de frauda de la societatea Broker Cluj, neregulilede la doua societati din Oradea-Mobinvest si Orizont Vest, nu aufacut decat ca revenirea sa fie inceata si dureroasa.
"Revenirea castigurilor brokerilor, nu neaparat la stadiul din2007, va fi lenta si cred ca va dura cel putin doi ani. Oricum, nucred ca anii de criza au sters din aura care inconjoara brokerajul,in continuare va exista atractie pentru adrenalina si potentialulridicat de castig al acestei profesii", anticipeaza Butunoiu.
Pana la revenire, o solutie de supravietuire a brokerilor este sadevina ei insisi investitori si prin castigurile obtinute de pebursa sa compenseze absenta sau valoarea redusa a celor de naturaprofesionala. Putini sunt brokerii care nu investesc pe contpropriu la Bursa si care nu au propriul portofoliu de actiuni.Astfel ca, spre deosebire de alti profesionisti din sectorulfinanciar, brokerii pot supravietui si atunci cand numarul declienti s-a redus puternic. In unele cazuri, castigurile incasatede acestia din propriile investitii pe bursa depasesc cu multveniturile salariale.
"Castigul din comisoane nu poate sa urce la sute de mii de euro,insa cel din investitiile personale poate depasi acest prag dacabrokerul este un investitor bun", spune un broker.
Adrian Caramiha, unul dintre brokerii cu experienta de pe piatalocala de capital, a facut parte din conducerea societatii BrokerCluj, insa s-a retras in 2008, cu cateva luni inaintea declansariidezastrului pe pietele de actiuni. In prezent, el tranzactioneazape cont propriu pe bursele locale si internationale si asteaptamomentul in care se va intoarce in piata ca broker.
"Vreau sa ma intorc in piata de brokeraj, in momentul de fata suntfoarte multe societati de brokeraj, la unele dintre acestea as fichiar interesat sa lucrez. Insa, atunci cand voi decide sa revin,as vrea ca piata sa fie stabila pentru a nu risca sa fiu eu insumiafectat", a spus el.
Cei 1.200 de brokeri urca numarul profesionistilor care activeazape piata locala de capital la peste 2.000, fiind luati in calculprofesionistii din cadrul operatorilor de piata (Bursa de ValoriBucuresti, Bursa de la Sibiu), cei ai caselor de compensare,decontare si depozitare. Acestia sunt supravegheati de aproape 200de angajati ai Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare.
Cum principala sursa de venit pentru arbitrul pietei de capitaleste comisionul incasat din tranzactiile bursiere, anul 2009 a aduso reducere a salariilor si pentru angajatii autoritatii desupraveghere. La inceputul anului trecut, arbitrul pietei decapital a anuntat ca va reduce cu peste 20% cheltuielile salarialein 2009. In 2008, cheltuielile cu personalul ale CNVM au fostde
31 mil. lei (8,4 mil. euro). Cu toate acestea, presedintele CNVMGabriela Anghelache si cei sase comisari ai institutiei se numaraprintre salariatii de la stat cel mai bine platiti, avand salariicuprinse intre 5.000 si 10.000 de euro pe luna.
Similar cu piata brokerilor, anul 2007 a fost pentru autoritatea desupraveghere si reglementare unul dintre cei mai favorabili lanivelul salariilor incasate. Salariul mediu brut lunar alangajatilor Comisiei a crescut in 2007 cu 50%, la 2.400 de euro.Cei 228 de angajati ai CNVM au castigat in 2007 salarii de 21,7milioane de lei (6,5 mil. de euro) in valoare bruta, mai mult cupeste 50% fata de anul 2006, potrivit rapoartelor de activitateemise de institutie.
Astfel, salariul mediu brut al unui angajat al CNVM a crescut de la1.600 de euro in 2006 la 2.400 de euro in 2007. Tot in 2007,angajatii CNVM au beneficiat de una dintre cele mai consistentemajorari salariale din ultimii ani. Daca in 2005 salariul mediubrut in CNVM era de 1.500 de euro, in 2006 de 1.600 de euro, in2007 un angajat castiga in medie 2.400 de euro.
Pentru acest an, CNVM si-a bugetat cheltuieli de personal invaloare de 26,2 mil. lei
(6,3 mil. euro), dintre care 20,5 mil. lei (5 mil. euro) reprezintasumele alocate pentru plata salariilor. Astfel, nivelul salariuluimediu prognozat pentru un angajat al CNVM atinge aproximativ 2.000de euro, mai mic cu aproape 17% decat maximul din 2007.

Trei scenarii posibile pentru brokeri in2010

  • Cresterea activitatii pe piata de capital: inghetareadisponibilizarilor, oprirea scaderilor de salarii si dezghetareaangajarilor.
  • Prelungirea situatiei dificile pe piata de capital: reducereasemnificativa a numarului brokerilor activi si scadereasalariilor.
  • Dimensiunea redusa a pietei de capital: coagularea pietei injurul a 25 - 30 de societati de brokeraj puternice.

Cat castiga brokerii

  • 1.000 de euro este salariul de "entry level" in cadrul uneisocietati de brokeraj mambra a unui grup bancar
  • 400 - 500 euro este salariul in cadrul unei societati debrokeraj independenta
  • 2.500 - 3.000 euro este salariul unui broker cu experienta
  • 1:20 este raportul dintre cel mai mare salariu si cel mai micsalariu de broker
  • 960.000 euro este castigul anual maxim incasat de un broker (lanivelul lui 2007)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO