Profesii

Depresia generează costuri de aproape 92 de miliarde de euro în fiecare an la nivelul UE

Depresia generează costuri de aproape 92 de miliarde de...

Autor: Greta Bogdan

30.09.2015, 15:30 497

În fiecare an, una din 15 persoane trece printr-o depresie majoră, potrivit Asociaţiei Europene de Combaterea Depresiei (EDA). “Depresia este o afecţiune extrem de des întâlnită, cu potenţialul de a distruge vieţi, în ciuda faptului că acest lucru ar putea fi evitat prin tratarea sa corespunzătoare”, a transmis Bellanima, un centru de psihoterapie şi psihiatrie, printr-un comunicat de presă.

EDA a publicat un manifest prin care cere adoptarea unor politici urgente şi ferme la nivelul UE prin combaterea fenomenului de stigmatizare şi discriminare, prin asigurarea finanţării echitabile şi a parităţii de îngrijire, dar şi a îmbunătăţirii calităţii vieţii pentru cei afectaţi de depresie.

“Manifestul nostru subliniază acele măsuri-cheie care trebuie luate pentru ca oricine să aibă acces la sprijin eficace, încă din primul moment”, a declarat Vincenzo Costigliola, preşedintele European al asociaţiei.  

Conform Institutului de Management şi Statistică Medicală, aproximativ 12% dintre români suferă, la un moment dat în viaţă, un episod depresiv major.

Un studiu publicat în European Journal of Neurology de către J. Olsen, în 2011, arată că, la nivelul UE, depresia generează costuri de aproape 92 de miliarde de euro în fiecare an.  

Acestea sunt reprezentate de costuri directe (spitalizare, medicaţie, servicii de psihiatrie şi psihoterapie, servicii sociale) şi costuri indirecte (scăderea productivităţii la locul de muncă, concedii medicale, pensii pe caz de boală, absenteism, şomaj de lungă durată).  Conform aceluiaşi studiu, în România costurile depresiei ajung să reprezinte aproximativ 1% din PIB.

 

Depresia va deveni cea mai gravă cauză de dizabilitate, la nivel mondial, până în 2030.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO