Profesii

Deficit de 6% la nivel de top management sau inceputul crizei de resurse umane in energie

Deficit de 6% la nivel de top management sau inceputul crizei de resurse umane in energie
01.02.2007, 19:07 25

Sectorul energetic acuza in acest moment un deficit de 6% in ceea ce priveste necesarul de top management. Migratia fortei de munca spre sectorul privat, lipsa unei strategii clare in ceea ce priveste segmentul energetic si indepartarea tinerilor de studiile de profil pot aduce energia intr-un prag de criza a fortei de munca, sunt de parere reprezentantii principalilor jucatori din domeniu.
"Sistemul energetic a inceput sa piarda cei mai buni specialisti. In acest moment, exista la nivel de top management un deficit de aproximativ 6% care se va acutiza in perioada urmatoare", a declarat Iulian Iancu, deputat PSD si presedintele Comitetului National Roman al Cosiliului Mondial al Energiei (CNR-CME).
Potrivit acestuia principalele cauze care au condus la manifestarea acestui fenomen este lipsa unei strategii coerente in segmentul energetic, intrarea unor grupuri de utilitati care ofera salarii mult mai mari fata de cele oferite de sectorul de stat si migrarea fortei de munca. In plus, tinerii se orienteaza in acest moment spre studii economice, Politehnica fiind ultima pe lista de optiuni a tinerilor. "Anul trecut, pentru prima data la Politehnica s-a intrat pe baza unui concurs de dosare. Nici in acest caz nu au fost ocupate in intregime locurile", spune Iancu.
In ultimii ani, multi manageri ai companiilor de stat s-au indreptat catre segmentul privat. Astfel, fostul director de la Termoelectrica, Ovidiu Pop, a ales sa se alature companiei Verbund, una dintre cele mai mari companii energetice din Austria, si a anuntat ca va deschide o filiala a acestei companii in Romania. Un alt exemplu este cel al fostului sef al privatizarilor Electrica, Doru Voicu, care acum este artizanul extinderii pe piata locala a cehilor de la CEZ, grup care a preluat cea mai mare distributie de electricitate din Romania, Electrica Oltenia.
"Fluctuatia fortei de munca este o problema din ce in ce mai mare, mai ales la nivelul Capitalei si al altor mari orase. De asemenea, constituie o problema recrutarea de personal de specialitate, ca de exemplu in cazul specialistilor pe IT, probleme juridice sau economice", sustin reprezentantii Electrica, companie in portofoliul careia se mai afla filialele Electrica Muntenia Sud, Electrica Muntenia Nord, Electrica Transilvania Sud si Electrica Transilvania Nord. Electrica are un numar de 23.113 de angajati si nu estimeaza mari fluctuatii de personal anul acesta.
"Atragerea personalului se face din ce in ce mai greu, avand in vedere piata muncii cu oferte din ce in ce mai atractive in alte companii, cu posibilitati de oferte pentru potentialii salariati, nu numai in ceea ce priveste salariul, dar si cat priveste alte facilitati si bonusuri acordate", mai spun reprezentantii Electrica.
Potrivit Institutului National de Statistica, salariul mediu net in sectorul de productie, transport si distributie a energiei electrice a fost de 1.500 de lei (2.032 de lei, brut) in luna noiembrie a anului trecut.
Pe langa dificultatile legate de recrutarea propriu-zisa, relocarea angajatilor in zonele in care companiile isi desfasoara activitatea este un alt element care creeaza tensiune pe piata fortei de munca din domeniu.
"In general, in zona Olteniei, este dificila recrutarea unor specialisti. De asemenea, relocarea este un concept cu totul nou in Romania", au declarat reprezentantii CEZ. Desi acestia declara ca nu se confrunta neaparat cu o criza de specialisti in acest moment, problema lor este determinarea angajatilor de a veni in unele zone izolate in care compania isi desfasoara activitatile. Solutia este un sistem motivational, care are si o componenta financiara mai mare. Electrica Oltenia are aproximativ 3.000 de angajati.
Pe segmentul distributiei de gaze naturale, cei doi mari jucatori - Distrigaz Sud, controlata de francezii de la Gaz de France, si E.ON Gaz Romania, aflata in portofoliul germanilor de la E.ON Ruhrgas se confrunta cu aceleasi probleme.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO