Profesii

De ce sunt mai scumpe gradinitele private decat facultatile private

De ce sunt mai scumpe gradinitele private decat facultatile private
23.08.2009, 16:29 5126

"De cele mai multe ori, serviciile oferite de gradinitele private se traduc in cheltuieli pe masura. Majoritatea gradinitelor private activeaza in vile inchiriate, pentru care platesc o chirie de 3.000 - 3.500 de euro pe luna si care poate ajunge la 6.000 de euro, daca institutia este situata in zone rezidentiale", sustine Ramona Coman, inspector responsabil cu invatamantul particular in cadrul Inspectoratului Scolar al Muncipiului Bucuresti (ISMB).

Costurile ridicate alte taxelor pe care le practica gradinitele private se explica astfel prin chiriile consistente, dar si prin numarul redus de prescolari cuprinsi intr-o gradinita, care este, in medie, in jur de 50. "O gradinita privata scumpa din Bucuresti practica o taxa de scolarizare de pana la 1.800 de lei (430 euro) pe luna, pentru un program prelungit", a mai spus Coman.

Nu se poate spune acelasi lucru despre facultatile private, care functioneaza in institutii proprii si au zeci sau chiar sute de mii de studenti si care isi permit sa impuna taxe de scolarizare mai reduse, intrucat veniturile sunt considerabil mai mari.

 

Facultatea, de zece ori mai ieftina decat gradinita

Daca taxa de scolarizare anuala medie pentru o gradinita privata este de 3.000 - 5.000 de euro, facultatile private practica, in medie, o taxa de scolarizare de 500 de euro pe an.

Astfel, daca la Universitatea Romano- Americana taxa pentru studiile de licenta este de 500 de euro pe an, la alte universitati private preturile variaza in functie de anul de studiu si de specializare. De exemplu, la Universitatea Bioterra, taxa de scolarizare pentru facultatea de inginerie alimentara variaza intre 380 si 430 de euro pentru primul an de studiu, iar la Universitatea Spiru Haret taxele pentru viitorul an scolar sunt cuprinse intre 330 si 600 de euro.

In cadrul Universitatii "Titu Maiorescu", care a fost infiintata in anul 1990 si acreditata in 2002, exista in prezent aproximativ 15.000 de studenti si masteranzi.

"Taxele de scolarizare variaza in functie de specializarea aleasa: daca la drept taxa este de 450 de euro pe an, la medicina ajunge pana la 1.500 de euro pe an", spune Dumitru Gheorghiu, prorectorul Universitatii Titu Maiorescu. Si totusi, chiar daca functioneaza in institutii proprii, universitatea plateste chirie pentru unele spatii inchiriate in spitale, necesare pentru derularea activitatilor desfasurate de studentii la medicina.

"Calculam taxele atat in functie de investitiile pe care vrem sa le facem (in cladiri, aparatura sau materiale didactice), cat si in urma unei analize a starii materiale a studentilor. Luam in considerare si taxele practicate de alte universitati", a mai spus Gheorghiu.

 

Mai scumpe daca urmeaza programe de studiu din afara

Spre deosebire de institutiile private de invatamant superior, care sunt nevoite sa urmeze programe de studii conform programei stabilite de sistemul romanesc, in Bucuresti exista si gradinite care urmeaza un program de studiu dupa model strain, care practica si taxe mai mari. Printre cele mai scumpe gradinite din Capitala se numara British School of Bucharest, care urmeaza programa de invatamant britanica, unde taxa pentru viitorul an scolar ajunge la 15.900 de euro. Taxa acopera cheltuielile pentru activitatile after school, gustarile din timpul zilei sau cele cu asigurarile de sanatate, insa in aceasta suma nu sunt incluse cheltuielile cu achizitionarea uniformei, transportul sau masa copiilor.

Cu toate acestea, taxele se stabilesc si in functie de program si de cheltuielile institutiei.

"In functie de programul ales, taxa variaza intre 600 si 1.200 lei (140 - 285 euro) pe luna. Cel mai solicitat este programul care se desfasoara intre orele 8 si 16, caruia ii corespunde o taxa de scolarizare de 950 de lei (226 euro), adica aproximativ 2.700 de euro pe an", spune Mihaela Hrehorciuc, asociat al gradinitei TiMi, care scolarizeaza in prezent 26 de copii cu varste cuprinse intre unu si cinci ani. In taxa sunt incluse mesele copiilor, materialele didactice, cursuri de limba engleza si activitati sportive sau dans.

 

 

Salariile educatoarelor de la privat, cu 50% mai mari decat la stat

"Educatoarele sunt cu cel putin 50% mai bine platite fata de cele de la stat, pentru ca au si program prelungit si provin, de cele mai multe ori, din invatamantul de stat. Daca la stat programul incepe, de regula, la ora 8 si se termina la ora 16.00, la programul prelungit din cadrul unei gradinite private poate ajunge pana la ora 19.00", a mai spus Coman.

Salariul unui profesor-educator la o gradinita privata este mai mare si poate fi si dublu fata de cel obtinut intr-o institutie de stat, unde venitul lunar pentru un educator fara experienta este de 700 - 800 de lei. "Salariul unei educatoare este de 1.400 lei, iar cel al unei ingrijitoare este de 1.000 de lei", spune Nicoleta Teodorescu, administratorul gradinitei private J&N Lumea piticilor.

Spre deosebire de educatoarele din sistemul privat, profesorii universitari de la institutiile particulare au salarii asemanatoare cu cele din sistemul public. In acest moment un preparator universitar cu trei ani de vechime poate castiga intre 1.570 si 2.200 de lei lunar daca lucreaza la o universitate de stat.

"Initial, salariile profesorilor nostri erau mai mici decat cele din invatamantul superior de stat. Am dus o politica corecta de salarizare, pe criterii economice, insa masurile luate acum de universitatile de stat au adus salariile profesorilor din sistemul public la nivelul celor din mediul privat", a mai precizat Gheorghiu.

In aceasta perioada sunt preconizate insa scaderi ale salariilor medii pentru personalul din invatamantul universitar, conform grilei unice de salarizare unica din sectorul bugetar, iar profesorii universitari s-ar putea confrunta cu o reducere salariala de pana la 5,3%.

 

Desi sunt scumpe, sunt pe pierdere

"Suntem pe pierdere acum, am luat si credite de la banci pentru a ne sustine afacerea. Gradinita are patru angajati, doua educatoare si doua ingrijitoare, iar pretul chiriei pentru cladirea in care activeaza este de 1.000 de euro pe luna", a mai spus Teodorescu, administratorul gradinitei private J&N Lumea piticilor, la care sunt inscrisi in prezent 16 copii.

Taxa pentru programul prelungit (de zece ore) este de 715 lei (170 euro) lunar, ceea ce ar aduce gradinitei incasari anuale de peste 32.600 de euro.

Totusi, din plata taxei de scolarizare se scade plata pentru zilele in care copilul absenteaza.

"Per total, absentele cumuleaza o pierdere de 10% pe luna din veniturile din taxe", a adaugat Teodorescu.

O cheltuiala suplimentara a gradinitelor private o reprezinta si organizarea cursurilor de balet si gimnastica, activitatile sportive de tip aikido, acestea fiind de regula pachetele de servicii si activitati care functioneaza in strainatate si pe care sistemul romanesc incearca sa le experimenteze.

"O alta explicatie pentru preturile ridicate ale gradinitelor private poate fi si faptul ca vor sa amortizeze cheltuielile din perioada de vara, cand parintii prefera sa-si duca copiii la bunici sau sa ii ia cu ei in vacanta", explica Coman.

De asemenea, un cost suplimentar il reprezinta si angajarea unui manager cu experienta in domeniul educational, in cazul in care antreprenorul unei gradinite private nu este cadru didactic.

In ceea ce priveste cheltuielile cu hrana, o gradinita are doua optiuni: fie isi deschide o cantina proprie, si trebuie sa investeasca in spatiu si sa poata plati salariile bucatareselor, fie sa incheie un contract cu o firma de catering.

"Trebuie insa sa le atragem atentia parintilor ca un cost ridicat nu garanteaza si calitatea", mai spune Coman.

 

 

De ce sunt gradinitele private scumpe

  • Platesc chirii de pana la 6.000 de euro pe luna
  • Au maxim 50 de copii inscrisi
  • Ofera salarii mai mari decat la stat
  • Au cursuri optionale si aduc profesori specializati
  • Isi recupereaza pierderile din perioada verii, cand parintii isi iau copiii in concediu 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO