Profesii

De ce sunt facultatile private romanesti mai slabe decat cele de stat

De ce sunt facultatile private romanesti mai slabe decat cele de stat
16.08.2009, 16:12 2689

"In Romania privatul a devenit doar un inlocuitor comod al bataii de cap de la stat. In multe din universitatile private din Romania nu lipseste neaparat calitatea cursurilor, cat restul ansamblului, respectiv exigente, etica, competitie sau dorinta de afirmare. Realizarea unui mediu privat elitist si competitiv poate asigura performante deosebite si o sansa reala pentru cei care vor sa performeze deasupra marii mase", sustine Alexandru Fotescu, care urmeaza in prezent cursurile unui program de MBA in cadrul University of Wales. Daca la noi facultatile private au devenit o alternativa comoda pentru invatamantul de stat, facultatile private din Vest au fost constituite si finantate pentru ca absolventii sa faca performanta si sa aduca crestere economica in statul in care vor lucra. Astfel se explica si sumele mari investite in sistemul de invatamant superior privat. "Premisa de la care s-a plecat in educatia privata din Vest a fost urmatoarea: investim intr-o educatie superioara si conditii mai bune, pentru ca vrem sa fim in top", a mai spus Fotescu, care a obtinut si o licenta in muzica la Paris, a absolvit un program de MA in muzica in SUA si un MA in studii europene la Bruxelles. De asemenea, el a urmat cursuri post-universitare internationale la Berlin si relatiile internationale la Institutul Diplomatic Roman.

 

Sistemul romanesc de invatamant privat este prea nou

O alta posibila explicatie pentru conceptia ca universitatile private de la noi sunt mai slabe decat cele de stat poate fi si faptul ca piata educationala privata din Romania este noua (de 20 de ani), spre deosebire de cea din SUA, unde universitati precum Yale si Harvard au o traditie de cateva sute de ani.

"Sistemul francez si cel romanesc, unde puterea in stat este centralizata, ca si sistemul de invatamant, au in general facultati de stat foarte bune. Sistemul american, unde facultatile de stat sunt foarte putine, are multe facultati private foarte puternice. Universitatea Harvard a fost fondata in 1636, Yale in 1701, deci este greu sa compari institutii cu asemenea vechime cu sistemul nostru", sustine Alexandru Manaila, absolvent de economie la Harvard College si co-fondator al Ivy and Excellence in Romania, club care reuneste 50 de membri, absolventi ai unor scoli de prestigiu precum Harvard, Yale, Princeton, MIT, Oxford sau INSEAD, dar si oameni de afaceri romani.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO