Profesii

De ce isi schimba tinerii jobul atat de des?

De ce isi schimba tinerii jobul atat de des?

Click pentru imaginea marita

04.02.2008, 14:02 120

Aflata sub presiunea dubla a crizei de personal si a cresterii economice, piata muncii sufera mutatii semnificative de la un an la altul. Astfel, tendinta principala in 2007 a fost "normalizarea" pietei, dupa o perioada in care aceasta a avut un puternic caracter speculativ. Realizatorii studiului noteaza ca se constata o "reintoarcere" catre locuri de munca care sa corespunda pregatirii profesionale si o usoara crestere a loialitatii fata de angajator, precum si o stabilizare a angajatilor pe un anumit domeniu de lucru.
Aproximativ 39% dintre tinerii care au un loc de munca nu lucreaza in domeniul pentru care au fost pregatiti, acest procent fiind in scadere comparativ cu anul 2006, cand 48,4% lucrau in alte domenii decat cele pe care le studiasera in facultate.
Mai mult decat atat, 15,4% dintre respondenti declara ca pregatirea teoretica din timpul facultatii nu este deloc relevanta pentru cariera pe care o urmeaza in prezent. In acelasi timp, practicarea unui job inca din timpul facultatii este apreciata de 45,4% dintre studenti ca avand o contributie in munca lor ulterioara.
Cu toate acestea, tinerii profesionisti dau dovada de o loialitate inca scazuta. Astfel, una din doua persoane si-a schimbat locul de munca de cel putin doua ori in ultimii trei ani, fluctuatia medie de personal ajungand astfel la 45%.
Peste 41% dintre tineri declara ca sunt nemultumiti de salariu, in timp ce 38,4% invoca drept principal motiv de nemultumire la locul de munca lipsa unei perspective de evolutie profesionala. Aproape un sfert dintre tineri (23%) declara ca nu au niciun motiv de nemultumire.
Cu toate acestea, 80,6% dintre tineri decid sa isi schimbe locul de munca in urma aparitiei de noi oportunitati in alte companii din piata si nu pentru ca ar fi nemultumiti de ceva anume la actualul loc de munca. Ramane totusi un procent semnificativ, desi nu la fel de impresionant, de 52,7%, al celor care se indreapta spre o alta companie si care isi motiveaza decizia prin pachetul salarial pe care il pot obtine la noul loc de munca. "Angajatorii par sa aiba un rol important in stimularea fluctuatiei de personal prin politicile de atragere a noilor angajati: astfel, motivul principal de schimbare a locului de munca nu este generat de vreo nemultumire anume, ci de oportunitatile existente in alta companie", spune Daniel Enescu, chairman al Daedalus Group.
Relatia cu seful direct ii nemultumeste pe 10,4% dintre tinerii angajati, iar 20,3% dintre acestia isi schimba jobul din aceasta cauza.
"Raportul dintre motivele de nemultumire din compania in care lucreaza si motivele pentru care au schimbat ultima data locul de munca arata ca relatia cu seful direct este definitorie in fluctuatia de personal", explica Enescu.
Cat priveste asteptarile tinerilor in momentul in care decid sa aleaga un loc de munca, pe primul loc se claseaza stilul de management - evaluat prin grija companiei fata de angajati. Astfel, 83,3% dintre tineri spun ca grija companiei fata de angajati este principalul factor pe care il iau in considerare la momentul angajarii. Atmosfera de lucru, investitiile pe care le face compania in programe de dezvoltare profesionala si pachetul salarial sunt urmatoarele optiuni pe care le iau tinerii in considerare.
"Fata de anul trecut scad ca importanta provocarile profesionale si investitiile in dezvoltarea profesionala, dar cresc in importanta prestigiul companiei si existenta unor modele in companie care sa poata fi urmate. Pentru tinerii care inca nu lucreaza, scade importanta pachetului salarial, dar cresc semnificativ importanta varietatii la locul de munca si grija firmei fata de angajati", spune Enescu.
O mutatie importanta in atitudinea tinerilor profesionisti este tendinta catre "echilibrarea" vietii profesionale cu cea personala. Desi puternic orientati catre dezvoltarea profesionala, acestia par sa caute un raport mai echitabil intre ore suplimentare si castig, intre provocari profesionale si stres.
Astfel, doar 28,2% dintre tineri au declarat ca ar face ore suplimentare pentru a castiga in plus, in timp ce 3,3% exclud categoric aceasta optiune. Tinerii raman inca reticenti la relocarea in alte orase pentru un job mai bun, 18,3% declarandu-se impotriva acestei variante.
Pretentiile salariale ale tinerilor sunt si ele in crestere fata de anul trecut, fiind cu aproximativ 51% mai mari decat salariul lor curent.
Pentru un job de entry level, tinerii vor salarii de pornire de la 380 de euro, in timp ce dupa trei ani de experienta considera ca ar trebui sa primeasca aproximativ 660 de euro. Tinerii din Bucuresti au salarii cu 37,5% mai mari decat cei din provincie, iar asteptarile salariale cele mai mari se regasesc la tinerii cu background in IT&C.
Un alt rezultat al studiului indica faptul ca, aflati intr-o situatie extrem de favorabila, tinerii profesionisti tind sa devina mult mai selectivi cand isi cauta un loc de munca. Astfel, acestia folosesc in medie mult mai putine activitati specifice informarii. Pe primele locuri raman site-urile specializate si recomandarile cunostintelor.
Desi relativ stabil in prima sa parte, topul angajatorilor a suferit cateva schimbari comparativ cu anul prece-dent. "Salturile cele mai spectaculoase au fost facute de firmele care au fost foarte active in ultima perioada sau care si-au deschis (noi) operatiuni in ultimul an: Microsoft, ING, Google, Nokia, He-wlett Packard, IBM.
"In general, topul pare sa fie o reflectie a unei combinatii dintre brand equity si sustinerea de acti-vitati intensive de promovare in mediile universitare", mai adauga Enescu.
Studiul "Employer of Choice" a fost realizat in luna octombrie a anului trecut de firma de cercetare Daedalus Consulting si Catalyst, companie de recrutare si employer branding care organizeaza targul de joburi "Angajatori de top", pe un esantion format din 920 de persoane, cu varste cuprinse intre 19 si 28 de ani, studenti si absolventi de invatamant superior. Astfel, 71,5% dintre respondenti sunt studenti, restul de 28,5% fiind absolventi. Aproape jumatate dintre tinerii care au participat la studiu au absolvit sau sunt studenti la o facultate cu profil economic (44,3%), un sfert au background de IT&C (25,1%), iar 14,9% au urmat sau urmeaza facultati de inginerie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO