Profesii

De ce cauta firmele straine forta de munca romaneasca

30.06.2003, 00:00 44



Exista doua tipuri de firme care doresc sa recruteze angajati din Romania: unele intra in categoria celor interesate de forta de munca ieftina, celelalte cauta o solutie pentru recrutare de incredere ca sa rezolve fluctuatiile sezoniere si acoperirea pozitiilor vacante.



Candidatii, la randul lor, pot fi incadrati in doua categorii: aceia care doresc sa paraseasca tara cu orice pret, dispusi chiar sa plateasca "taxe" exagerate agentiilor dubioase care nu au clienti sau experienta in recrutare, si cei care doresc sa lucreze in strainatate pentru cativa ani.



Datoria unui consultant este de a descoperi in ce categorie se incadreaza candidatul. Care este motivatia unui roman de a parasi tara, familia si locurile dragi?



Sa pleci in strainatate nu este o alegere usoara - inseamna sa traiesti intr-un mediu complet strain, sa vorbesti o limba straina si, un stres in plus, sa incepi unui nou serviciu.



In Irlanda de exemplu, companiile nu reuseau sa gaseasca forta de munca pe plan local: aceasta era in totalitate angajata si companiile, aflate in expansiune, aveau dificultati din ce in ce mai mari in a recruta si a mentine angajatii seriosi, ca sa nu mai vorbim de crearea unei echipe.



Una dintre aceste companii avea experienta in recrutarea fortei de munca din diverse tari din Uniunea Europeana, dar a constatat ca procesul de integrare dintre nationalitati era dificil. In fiecare zi, apareau discutii legate de cultura, religie, politica si economie, drept pentru care firma si-a dat seama ca ar fi mai avantajos sa adopte o politica de recrutare a fortei de munca dintr-o singura tara.



Romania a fost aleasa dupa un proces indelungat de selectie. Consultantii romani au dus o adevarata campanie de convingere si au reusit sa inlature orice urma de idei preconcepute despre Romania si locuitorii sai.



Pentru o mai buna integrare fiecare candidat trebuia sa vorbeasca limba engleza si, pentru motive legate de sanatate si siguranta, fiecare persoana trebuia sa stie sa citeasca in limba engleza.



Cu toate acestea, pentru a ajuta angajatii sa se simta bineveniti, angajatorul a insistat sa fie traduse toate materialele pregatitoare, semnele si instructiunile si orice alt tip de documentatie in romaneste.



Din prima zi, fiecare angajat, ait roman, cat si irlandez, a beneficiat de sanse egale: de a castiga acelasi salariu, de a primi aceiasi bani pentru orele suplimentare, de a primi aceleasi beneficii si de a avea oportunitati egale de dezvoltare profesionala.



Romanii chiar au beneficiat de un lpus de atentie din partea angajatorului, acestea ocupandu-se de rezervari pentru drum si cazare. In plus, firma irlandeza a fost foarte stricta in ceea ce priveste conditiile de cazare pentru angajatii romani: acestea trebuiau sa fie la cel mai inalt standard! Angajatii au fost cazati in apartamente cu vedere la rau, in case separate, cu gradini.



Pentru ca citisera o gramada de povesti de groaza, cum ar fi aceea despre cei 20 de romani care imparteau camera unui apartament in Dublin, angajatorii au insistat ca intr-o casa cu trei apartamente sa nu locuiasca mai mult de trei persoane. In consecinta, pana acum nici unul dintre angajati nu a dorit sa schimbe casa care a fost aleasa pentru el!



Personalul a perceput procesul de tranzitie ca fiind usor, mai ales datorita managementului firmei irlandeze.



Inainte de plecare, angajatilor li s-a facut un scurt instructaj pentru a putea face fata dificultatilor si provocarilor pe care le intampina orice persoana care traieste intr-o tara straina. Viata de zi cu zi ar putea sa creeze probleme celor care nu sunt pregatiti sa le rezolve. Sa deschizi un cont in banca, sa iei autobuzul, sa mergi la posta, toate acestea sunt mici obstacole care trebuie depasite.



Un alt aspect interesant referitor la mentalitatea unora dintre oamenii care au plecat sa lucreze in Irlanda este ca, initial, o parte dintre ei nu doreau sa se stie ca sunt romani. Nu se duceau la lucru impreuna cu colegii romani, nici nu mancau impreuna. S-a constatat apoi ca reactia lor era data de teama ca vor fi tratati diferit daca stau mereu in acelasi grup.



Aceasta experienta a fost un mare succes, iar marturie este faptul ca firma irlandeza a reusit sa recruteze o echipa de romani loiali care sunt muncitori, entuziasti si apreciaza sansa care li se ofera de a castiga un salariu foarte bun, de a fi respectati si de a lucra in conditii decente.



Multi au ales sa isi prelungeasca contractele de la an la an, o parte s-au intors in Romania imbogatiti cu noi experiente si cu alte posibilitati financiare de a-si face un viitor, in timp ce altii au inceput sa studieze part-time in Irlanda in timp ce isi continua programul de lucru full-time.



Desi procesul de recrutare este extrem de laborios, daca este tratat cu profesionalitate si in detaliu, se dovedeste a fi un mod ideal pentru companiile care intampina dificultati in gasirea oamenillor potriviti sa angajeze o echipa gata formata!



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO