Profesii

De ce castiga mai putin femeile

 De ce castiga mai putin femeile

Oana Datki Botolan, country manager al Consulteam, reprezentantul pe piata locala al Mercer: Sunt anumite posturi in care ponderea barbatilor este mai mare prin natura meseriei decat in altele, sau nu. In mod paradoxal insa, intalnim diferente in favoarea femeilor in posturi la care am fi intuit un barbat - cum este cel de IT Director, unde 73% din angajati sunt barbati, dar femeile castiga cu 23% mai mult.

08.03.2009, 23:34 112

La un salariu mediu brut de 10.000 de euro pe luna, un CEO castiga anual 120.000 de euro brut, iar in 10 ani de mandat ajunge la castiguri brute de 1,2 mil. euro. In acest interval de timp, daca diferentele salariale de 58% se mentin in defavoarea femeilor, o femeie CEO va pierde 0,5 mil. euro.
Pozitiile de top management in care femeile au castiguri peste cele ale barbatilor sunt cele de director IT - plus 23%, director juridic - plus 11% si cele de director de vanzari si director de logistica - plus 1%, arata studiul Mercer. Cu toate acestea, femeile nu reusesc sa surclaseze barbatii cu procente de peste 34% - specialist comunicare, in timp ce un reprezentant de vanzari castiga cu 80% mai mult decat o femeie.
"Sunt anumite posturi in care ponderea barbatilor este mai mare prin natura meseriei decat in altele, sau nu. In mod paradoxal insa, intalnim diferente in favoarea femeilor in posturi la care am fi intuit un barbat - cum este cel de IT Director, unde 73% din angajati sunt barbati -, iar altele in care sunt mai reprezentate femeile (director juridic 69% femei sau de resurse umane 64% femei)", spune Oana Datki Botolan, country manager al Consulteam, reprezentantul pe piata locala al Mercer. 
Vladimir Spidla, comisarul european pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si egalitate de sanse: Este nevoie de aproximativ 25 de ani pentru a construi o cariera solida, iar femeile pierd prin concedii de maternitate cate 2-3 ani, uneori chiar la inceputul carierei. In consecinta, ele pornesc din start cu un dezavantaj profesional. Din pacare, societatile moderne nu au reusit inca sa balanseze componenta familiala cu cea profesionala.Diferentele salariale in favoarea barbatilor sunt mai accentuate la nivel de top, ajungand si pana la 73% in cazul unui director din banking si tind sa se estompeze pe masura ce vorbim de functii mai putin importante pe scara ierarhica.
Paradoxal, doar in cazul middle managerilor din zona de productie nivelul veniturilor femeilor este egal cu cel al barbatilor. "Un alt contraexemplu impotriva argumentului ca meseriile dominate de barbati tind sa ii remunereze mai bine pe acestia vine de la pozitiile de middle management din productie, unde 80% din angajati sunt barbati, insa veniturile femeilor sunt la acelasi nivel", spune reprezentantul Consulteam.
La nivel de middle management, barbatii castiga mai bine in cele mai multe din cazuri, cu exceptia departamentelor de logistica, unde femeile au un avans de 16%. Pentru joburile de specialist, femeile din departamentele de HR, cel financiar si cel de IT castiga mai mult decat barbatii, cu procente cuprinse intre 4 si 14%. "In acelasi timp, in posturile de management din logistica sau vanzari sunt venituri egale, desi domina barbatii - 57% in vanzari si 65% in logistica -, de unde deducem ca performantele sunt comparabile si atunci si la nivelul veniturilor", mai spune Datki.
Cu toate acestea, reprezentantul Consulteam spune ca nu putem vorbi despre discriminare, deoarece companiile participante la studiul salarial Mercer sunt companii multinationale sau romanesti care au o politica de resurse umane bine definita si coerenta si in mod cert nu isi permit diferentieri, in afara celor bazate strict pe performanta.
Femeile din Romania au castiguri medii brute cu 12,7% mai mici decat barbatii, in timp ce la nivel european diferentele urca pana la 17,4%, potrivit Eurostat. Astfel, la un salariu mediu brut de 450 de euro pe luna, un barbat castiga anual 5.400 de euro. La o speranta de munca de 40 de ani, barbatii ajung la castiguri de 216.000 de euro. In aceste conditii, o femeie va pierde de-a lungul celor 40 de ani peste 27.500 de euro. In toate tarile europene, femeile castiga mai putin decat barbatii, cele mai puternice diferente (30%) inregistrandu-se in Danemarca sau Suedia.
Comisia Europeana a lansat saptamana trecuta o campanie pentru eliminarea diferentelor salariale dintre barbati si femei. "Actuala criza nu va accentua diferentele salariale dintre barbati si femei, dar nici nu trebuie sa subestimam turbulentele financiare actuale", a declarat la Bruxelles comisarul european pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si egalitate de sanse Vladimir Spidla. El a adaugat ca, potrivit unui studiu realizat in organizatiile financiare din Franta, cele conduse de femei sunt mai solide si au trecut mai bine de turbulentele din ultima vreme. Mai mult decat atat, in Franta orice bilant financiar al companiilor trebuie acompaniat de un bilant "social", in care trebuie sa fie prezentate diferentele salariale intre barbati si femei si trebuie explicat si de ce acestea exista.
Principala bariera in stabilirea unui sistem echitabil de remunerare este, potrivit specialistilor pe munca si salarizare din interiorul Comisiei Europene, echilibrul intre viata personala si cea profesionala. "Este nevoie de aproximativ 25 de ani pentru a construi o cariera solida, iar femeile pierd prin concedii de maternitate cate 2-3 ani, uneori chiar la inceputul carierei. In consecinta, ele pornesc din start cu un dezavantaj profesional. Din pacare, societatile moderne nu au reusit inca sa balanseze componenta familiala cu cea profesionala", mai comenteaza Spidla.
Cele mai frecvente raspunsuri care justifica diferentele salariale in favoarea barbatilor sunt urmatoarele: femeile sunt mai absente de pe piata muncii si mai putin productive, au un nivel mai scazut de educatie sau aleg familia in detrimentul carierei. Din nou, paradoxal, datele Eurostat arata ca 60% din absolventii de facultate sunt femei. "Nu vrem sa fortam barbatii sa faca joburi pe care nu vor sa le faca pentru a egaliza salariile si nici invers", a mai spus comisarul european. 
La nivelul Uniunii Europene, o treime din femei lucreaza in regim part-time, unde castigurile sunt mai scazute, iar sansele de promovare sunt mai mici.




 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO