Profesii

„De ce a fost atât de uşor să se aplice scutirea de impozit pe venit la programatori, dar nu şi la inginerii mecanici?“

„De ce a fost atât de uşor să se aplice scutirea de...

Autor: Adelina Mihai

22.06.2017, 00:05 1957
Teama companiilor care au departamente de cercetare de a aplica măsura scutirii de impozit pentru cercetători – care a intrat în vigoare încă din august anul trecut – a generat o serie de dezbateri ample între mediul privat şi autorităţi, pentru că firmele ezită să beneficieze de această facilitate de teama Fiscului. Prin urmare, experţii Ministerului Finanţelor şi ai Minis­terului Cercetării încearcă să ela­boreze norme cât mai clare de aplicare a legii, la un an distanţă de la intrarea în vigoare a legii care regle­men­tează această faci­li­tate. Totuşi, unii reprezentanţi ai me­diu­lui privat nu înţeleg de ce e atât de com­pli­cată aplicarea acestor stimulente fis­cale pentru cercetători câtă vreme o mă­sură similară funcţionează de ani de zile în sectorul IT, unde programatorii sunt scutiţi de impozitul de 16%pe venit.
 
„Există aceste probleme legate de riscurile pe care şi le asumă o companie dacă vrea să aplice scutirea de impozit pentru angajaţii care fac cercetare. Eu sunt managerul departamentului de product development la o companie care produce echipamente pentru industria auto din Arad şi nu pot să nu mă întreb: oare de ce riscurile acestea pentru aplicarea scutirii de impozit pentru inginerii mecanici din cercetare subliniate atât de mult în discuţii de ce au fost tratate atât de uşor atunci când s-a decis scutirea de impozit pentru IT-işti? Este o dilemă majoră pentru noi, pentru că nu reuşim să înţelegem“, a spus reprezentantul unei companii din Arad, prezent la începutul săptămânii la un eveniment organizat pe tema stimulentelor fiscale acordate sectorului cercetare-dezvoltare de către firma de audit şi consultanţă KPMG şi Universitatea Politehnică din Bucureşti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO