Profesii

Cum schimbă pandemia industria de IT: "Munca de acasă va permite angajarea oamenilor din alte oraşe"

Cum schimbă pandemia industria de IT: "Munca de acasă...

Autor: Bogdan Alecu

16.04.2020, 12:42 630

Telemunca, sau conceptul de "work from home" va schimba piaţa muncii, în special din IT în contextul în care companiile vor recruta personal şi din oraşele unde nu au un sediu.

Schimbarea vine în contextul în care puţine companii care înainte de Covid-19, aveau oameni sau departamente care să lucreze de acasă.

„O dată pentru că nu există legislaţie să permită telemunca şi pentru că business-ul nu permitea desfăşurarea serviciului de acasă. Acum, că există legislaţie în vigoare, cel mai probabil vom vedea o creştere a companiilor care vor permite telemunca, în special în domeniul IT sau de suport, unde o astfel de procedură va putea înlesni şi angajarea unor oameni din alte oraşe, acolo unde sistemul informatic şi de securitate internă permite“, a declarat  Marius Şcuta, Head of Office Department & Tenant Representation – România în cadrul companiei de consultanţă imobiliară JLL.

El este de părere că această creştere va fi importantă, dar nu dramatică, încât numărul companiilor care să renunţe la spaţiile clasice de birouri să fie mare. „Suntem un popor latin, căruia îi place să socializeze şi să interacţioneze faţă în faţă, iar în urmă situaţiei curente, foarte multă lume va dori să se întoarcă într-un mediu active şi la interacţiune socială“.

Pe de altă parte, consultanţii din rezidenţial spun că de acum înainte oamenii vor cumpăra apartamente mai mari, în complexuri cu spaţii verzi şi magazine în proximitate, tocmai după ce au realizat importanţa acestora în perioada de carantină.

„Acest principiu era oarecum căutat şi înainte de criză. Din păcate, extrem de puţine parcuri rezidenţiale au luat în calcul ideea de a avea balcoane decente, că să nu spunem terase. Din dorinţa de a scoate cât mai mult profit din construcţiile lor, dezvoltatorii au renunţat la acest aspect important, construind balcoane mici, de un metru adâncime, unde abia poţi folosi un scaun. Având în vedere situaţia actuală de carantină, cred că mulţi oameni îşi vor schimba planurile de achiziţii viitoare, căutând apartamente cu balcoane decente (2 – 2,5 metri adâncime), ansambluri rezidenţiale cu curţi şi spaţii verzi interioare şi/sau case cu curte“,  a spus Marius Şcuta.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO