Profesii

Cum (mai) petrec copiii Crăciunul în şcolile private?

Cum (mai) petrec copiii Crăciunul în şcolile private?

Autor: Corina Mirea

24.12.2012, 13:39 534

Piese de teatru, concursuri de talente, târguri cu produse de casă, baluri sau serate muzicale, sunt doar câteva dintre “obiceiurile” sau tradiţiile prin care copiii din şcolile private din Bucureşti sărbătoresc Crăciunul înainte de a lua vacanţa de iarnă.

Fie că au ca scop strângerea unor fonduri sau doar asigură recuzita pentru punerea în scenă a unor piese de teatru, părinţii care au ales să îşi înscrie copiii în sistemul de învăţământ privat cheltuiesc între 20 şi 125 de lei pentru a le asigura celor mici “intrarea” la petrecerea de Crăciun a şcolii.

“A devenit deja o tradiţie pentru noi să întâpinăm sărbătorile de iarnă într-un mod festiv, fie că a fost vorba în anii trecuţi despre o serbare pe scena unui teatru, despre un târg de Crăciun sau un bal vienez. Anul acesta am organizat un «talent show» (n.red- concurs de talente), care este în acelaşi timp proiectul final al temei transcurriculare din luna decembrie denumită «Talente şi Pasiuni». Este un eveniment organizat de catedra de engleză şi reprezintă mai mult un  spectacol decât un concurs la care s-au putut înscrie toţi copiii din şcoala noastră, într-o întrecere pe clase, spune Cristina Pop, director de comunicare în cadrul şcolii private Little London, unde taxa şcolară anuală minimă variază între circa 4.000 de euro pentru grădiniţă şi 6.900 de euro în cazul unui şcolar.

Potrivit ei, fiecare astfel de eveniment este organizat cu ajutorul părinţilor, care dau între 90 şi 125 de lei pentru a asigura copiilor recuzita necesară sau chiar oferă suport logistic şcolii pentru punerea “în scenă” a unui astfel de spectacol.

Deşi în cadrul Şcolii Europene din Bucureşti copiii nu participă la baluri sau nu pun în scenă mini-spectacole de teatru, profesorii organizează pentru ei, dar şi pentru părinţi târguri cu produse de Crăciun sau serate muzicale.

“Avem de obicei un târg cu produse de Crăciun, care se organizează în sala de sport, unde fiecare clasă are standul ei, iar copiii şi părinţii aduc produse specifice pe care le «comercializează» către ceilalţi părinţi şi copii. De asemenea, se organizează o serată muzicală, în cadrul căreia cluburile de pian, canto sau de cor ale şcolii susţin un concert. Există şi un preţ de intrare care acoperă costul de închiriere al sălii şi din care se reţine o contribuţie pentru o cauză (în general un caz medical), iar acesta nu depăşeşte 20 de lei”, precizează Sergiu Neguţ, partener în cadrul firmei de consultanţă în resurse umane Wanted Transformation Consultancy şi tată a doi copii de clasa a opta, respectiv a patra în cadrul Şcolii Europene din Bucureşti, unde taxele şcolare variază între 6.200 de euro şi 7.700 de euro pe an. Şi British School of Bucharest se numără printre şcolile care organizează în fiecare an petreceri de Crăciun, însă astfel de evenimente sunt diferenţiate pe clase, iar cheltuielile părinţilor se reduc la cele pentru mâncarea şi băutura pe care le consumă cei mici în ziua respectivă. Taxa şcolară pe care o achită anual părinţii care au ales să îşi înscrie copiii în cadrul British School of Bucharest poate varia între 16.850 de euro şi 18.950 de euro.

În ceea ce priveşte „câştigurile” pe care le au copiii în urma participării la astfel de petreceri, Sergiu Neguţ precizează că acestea, pe lângă faptul că le dezvoltă anumite talente artistice, îi ajută pe cei mici să înveţe cum să contribuie şi la cauze de caritate, prin donaţii şi voluntariat. De altfel, şi în cadrul şcolii Little London există strângeri de fonduri care apoi sunt donate cu ocazia spectacolelor sau petrecerilor de Crăciun.

“Spectacolul în sine, dar mai ales pregătirile pentru acest show sunt o ocazie minunată pentru copii să facă faţă unei experienţe noi, să fie actori, regizori, scenografi sau schiar scenarişti, în acelaşi timp”, adaugă Cristina Pop de la Little London.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO