Profesii

Cum a schimbat pandemia politica de preţuri a programelor de MBA

Cea mai semnificativă majorare de preţ a avut-o programul de EMBA al WU Executive Academy, unde preţul a crescut de la 35.000 la 39.000 de euro.

Cea mai semnificativă majorare de preţ a avut-o programul de EMBA al WU Executive Academy, unde preţul a crescut de la 35.000 la 39.000 de euro.

Autor: Adelina Mihai

23.06.2021, 19:00 602

Costuri mai mari şi burse mai multe, discounturi sau plata în rate – şcolile de afaceri locale şi-au adaptat politicile de preţ în încercarea de a atrage candidaţi în perioadă de criză.

Preţul unor programe de Executive MBA oferite de şcolile de afaceri pe plan local au crescut, dar s-a majorat şi fondul alocat burselor, potrivit datelor centralizate de ZF pe baza informaţiilor de la reprezentanţii şcolilor de afaceri. În medie, un program de Executive MBA oferit pe plan local costă 17.400 de euro, iar preţurile variază între 6.000 de euro (MBA-ul Româno-Francez) şi 39.000 de euro (EMBA WU Executive Academy).

Cea mai semnificativă majorare de preţ a avut-o programul de EMBA al WU Executive Academy, unde preţul a crescut de la 35.000 la 39.000 de euro.

„Orice modificare de preţ a programului se reflectă şi în cuantumul burselor. Acest lucru ne-a determinat să creştem valoarea burselor până la 200.000 de euro pentru programele Executive MBA Bucharest şi Professional MBA, pentru a sprijini cât mai mulţi manageri talentaţi să îşi atingă obiectivele educaţionale şi de carieră. La acestea se adaugă şi programul burselor oferite în parteneriat cu Ziarul Financiar, unde şi aici am crescut cuantumul burselor până la 115.000 de euro“, a explicat Adriana Georgescu, program manager al WU Executive MBA Bucharest.

Vasile Alecsandru Strat, decan al Bucharest Business School, şcoala de afaceri din cadrul Academiei de Studii Economice care oferă programele de MBA Româno-Canadian şi Româno-Francez, spune că în cazul instituţiei pe care o conduce politica de preţuri nu a suferit modificări majore.

„Alegerea noastră se bazează şi pe strategia de dezvoltare pe care o avem în care dorim să creştem programele EMBA/MBA ale Bucharest Business School şi să le transformăm şi să le poziţionăm ca platforme care să însoţească managerii şi antreprenorii care ne acceptă propunerea de-a lungul dezvoltării lor profesionale inclusiv după finalizarea programului. De asemenea, am încercat să includem cât mai multe oportunităţi de colaborare internaţională cu alte şcoli de afaceri pentru a adăuga valoare din punctul de vedere al experienţei transformaţionale şi de lărgire a orizonturilor. Totuşi, am încercat să fim atenţi şi la situaţia curentă, la lipsa de previzibilitate şi am venit în întâm­pinarea celor care sunt decişi să înceapă un program EMBA cu 12 locuri speciale cu discounturi şi burse de peste 35.000 de euro, la programul EMBA Româno-Canadian“, a explicat Vasile Alecsandru Strat, decanul Bucharest Business School. El a mai precizat că a diferenţiat clar în cadrul preţului costul vizitei de studiu la Montreal, deoarece „situaţia din ultimul an ne-a arătat că deşi există o mare dorinţă a tuturor celor implicaţi (cursanţi, profesori, mana­ge­mentul programului) câteodată există mo­tive obiective care nu permit desfă­şu­rarea acestor vizite internaţionale“. În cazul pro­gra­mului INDE MBA Româno-Francez a rămas acelaşi preţ, de 6.000 de euro, plătibil în 8 rate.

Nici Tiffin nu a modificat preţurile, şcoala de afaceri dorind să menţină un preţ accesibil.

„Costul programului de EMBA de la Tifiin University este de 17.000 euro, iar în această perioadă oferim reduceri de 2.000 euro“, a spus Roxana Farrugia, Director Tiffin BBA & Executive MBA Programs.

Alina Toader, country manager, University of York Europe Campus, City College, spune că, preţul programului de MBA a fost adaptat pieţei din România şi nivelurilor salariale de aici.

„Nu am vrut niciodată să ne poziţionăm că un program elitist din punct de vedere financiar şi să oferim preţuri foarte mari. Mai mult decât atât oferim în fiecare an burse early-bird cât şi personalizăm eşalonarea ratelor  astfel încât studentul să îşi poată susţină cât mai uşor investiţia chiar dintr-un salariu“, a spus Alina Toader, care reprezintă un program cu un cost de 17.500 de euro pe 2 ani, plătibili în rate.

Pentru ASEBUSS, politica de preţuri a păstrat un echilibru între investiţia mai mare în tehnologie, schimbarea rapidă a multor cursuri şi chiar profesori pe de o parte şi nevoile foarte diferite ale participanţilor într-o perioadă cu multe provocări la job şi în familie, combinate o mai mare prudenţă financiară.

„Am ales să mergem în direcţia unor avantaje suplimentare adaptate fiecărei serii de cursanţi, crescând calitatea experienţei de învăţare, în condiţiile mai multor facilitate financiare – inclusiv burse individuale- aşa încât să ne consolidăm poziţia de şcoală de top. Feedbackul primit de la absolvenţii noştri din 2020 şi 2021 ne arată că investiţia lor în programele ASEBUSS a meritat- peste 50% şi-au plătit singuri- totodată şi efortul lor să participe la cursuri într-o perioada extrem de solicitantă pe toate planuril“, a spus Bianca Ioan, Marketing&Sales Director în cadrul ASEBUS. Programul de Executive MBA al ASEBUSS costă 18.000 de euro, iar Entrepreneurial MBA costă 10.500 de euro.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO