Profesii

Cum a impactat pandemia cererea locurilor de muncă în sănătate: Cererea de personal a crescut cu 138% faţă de 2019

Cum a impactat pandemia cererea locurilor de muncă în...

Autor: Dorin Oancea

15.12.2020, 08:58 62

Pandemia de COVID-19 a afectat cel mai grav sistemul medical global şi continuă să aducă schimbări în procesele şi modelele de angajare, startup-ul MEDIjobs, platforma online de recrutare observând o creştere de 138,5% a cererilor de personal faţă de 2019.

Încă de la începutul anului platforma MEDIjobs a înregistrat o creştere cu 60% a nevoilor de recrutare de medici la nivel naţional, 14% pentru asistenţii medicali, în timp ce cererea pentru restul tipurilor de personal medical a crescut per total cu 26%.

„În ultimele 8 luni s-au evidenţiat 2 axe de specialităţi care au fost şi sunt căutate. Specialităţile afectate direct de pandemia COVID-19, atât în spital, unde medicii au fost copleşiţi de numărul mare de pacienţi care necesită îngrijire (Medicină de urgenţă, ATI, Medicină internă, Neurologie, Medicină de familie etc), cât şi cabinetele de medicină de familie sau pediatrie, care ghidează pacienţii către spital. Axa a doua este reprezentată de specialităţile medicale ce tratează boli cronice şi care, indiferent de contextul ţării, necesită continuarea tratamentului (ex. Diabetologie, Cardiologie, Oncologie etc)”, spune Catrinel Hagivreta, CEO şi CO-Fondator MEDIjobs.

Conform datelor obţinute prin intermediul platformei MEDIjobs, nivelul salariilor oferite de către angajatori s-a menţinut la un nivel similar cu perioada de pre pandemie, deşi cererea de medici a crescut cu peste 60 de procente.

Topul celor mai căutate specialităţi medicale: Asistenţi medicali ATI (şi din orice specialitate care cere abilităţi de îngrijire critică); Medici ATI; Medici Medicină de laborator; Medici Boli infecţioase; Medici Medicină de urgenţă; Asistenţi medicali Unitatea de Primiri Urgenţă.

6.6 % din cererile angajatorilor au fost pentru specialişti în medicină internă.

Anul viitor compania apreciază că isponibilitatea locurilor de muncă din domeniul medical va fi mai mare, comparativ cu cele din alte industrii, 2021 urmând a fi o perioadă de reformă şi suplimentare a forţei de muncă din domeniul medical. "În 2021 va exista un val întreg de clinici şi spitale noi, de extinderi ale unităţilor deja existente. Toţi aceşti angajatori vor avea nevoie să recruteze echipe medicale întregi, pe multiple ture, nevoi care vor fi peste ceea ce deja există în piaţa pentru 2021. Se întrevede un an foarte competitiv, în care mulţi angajatori se vor lupta pentru cei mai buni specialişti, o resursă limitată. Clinicile şi spitalele care se vor diferenţia faţă de competiţia lor, care vor putea propune un plan de carieră atrăgător pentru aceşti specialişti, sunt cele care vor atrage mai mulţi oameni. Însă, canalele prin care angajatorii vor ajunge la acei specialişti vor trebui sa fie diversificate. 2021 va fi anul adaptării la noua realitate care s-a construit în aceste luni.", spune George Hagivreta COO şi co - fondator MEDIjobs

Telemedicina şi interviul video nu vor rămâne doar metode alternative de lucru, respectiv recrutare, ci vor fi instrumente eficiente pentru a-i menţine în siguranţă pe profesioniştii din domeniul sănătăţii, asigurând, în acelaşi timp, asistenţă medicală de calitate.

În acelaşi timp, experţii în resurse umane vor folosi mai intens platformele de recrutare online. Angajatorii au fost nevoiţi să exploreze noi metode de comunicare şi recrutare în ultimele 9 luni de zile.

MEDIjobs, este o companie 100% românească, deţinută integral privat, care se află în plină dezvoltare a business-ului în Romania (din 2015) şi SUA (din 2019). MEDIjobs este prima platformă din România care conectează companiile cu specialiştii din domeniul medical şi este un proiect dezvoltat ca urmare a identificării în decursul ultimilor ani a unei nevoi în piaţa medicală din România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO