Profesii

Cu un avans anual de 8%, managerii romani ocupa locul noua in lume la cresteri salariale

10.03.2008, 14:47 17

Cresterea salariala medie bruta pentru pozitii de management va fi de 8% in acest an, avans care plaseaza Romania pe locul noua in topul cresterilor salariale din lume, arata un studiu realizat de firma de consultanta in resurse umane ECA International.
In toate tarile din Europa de Est cresterile salariale raman ridicate, cu o medie de crestere de 7% pentru tarile din regiune. Cel mai puternic vor creste salariile angajatilor rusi, cu 11%, ale celor letoni - cu 8,5% si ale romanilor, cu 8%. "Desi nivelul salariilor din tarile estice ramane scazut, in conditiile in care cresterile salariale puternice vor continua, ele ar putea slabi competitivitatea acestor economii pe plan international", spun autorii studiului, care a fost realizat prin colectarea de date din 250 de multinatioanle din 47 de tari.
"Dupa cativa ani de crestere accelerata, anumite tari din Europa de Est intra intr-o faza de stabilizare la nivel economic, care duce la o incetinire a cresterilor salariale", spun reprezentantii studiului.
Salariile angajatilor romani vor creste in acelasi ritm cu cele ale turcilor, filipinezilor si ale chinezilor. Desi o crestere de 8% este consistenta in context mondial, salariile managerilor romani au crescut mai puternic anul trecut, cand cresterile i-au plasat pe locul sapte.
Pe de alta parte, in Europa Occidentala, cresterea medie bruta va fi de 3,9%, sub media mondiala, care se ridica la 5,9%.
In contextul vestic, salariatii francezi vor inregistra cresteri de doar 3,4%, in scadere comparativ cu 2007, cand salariile lor au avansat cu 3,5%.
Cele mai puternice cresteri salariale se vor inregistra pe piata indiana, unde salariile brute ale angajatilor vor creste cu 14%, urmate de cele ale argentinienilor - cu 12,7% si cele ale indonezienilor - cu 11,3%.
Salariile din tarile asiatice vor creste cel mai puternic in acest an, in medie cu 7,3%, cu mult peste media mondiala de 5,9%.
Potrivit studiului ECA International, pe fondul acestor cresteri, salariile angajatilor din tarile asiatice vor fi cu 25% mai mari decat cele inregistrate la nivelul lui 2005.
Reprezentantii ECA International explica aceste cresteri prin avansul rapid al cresterii economice, dar si prin amplificarea deficitului de talente care ii provoaca pe angajatori sa majoreze salariile pentru anumite pozitii.
In multe regiuni ale lumii, ultimele trei luni au fost marcate de o crestere rapida si puternica a inflatiei, generata de cresterea pretului petrolului, a alimentelor si scumpirea chiriilor. Prin urmare, cresterile reale salariale, respectiv diferenta dintre cresteri si inflatie, raman sub nivelul celor de anul trecut. "In momentul in care companiile si-au facut planurile de cresteri salariale pentru acest an, previziunile privind inflatia erau slabe", spun reprezentantii ECA International, adaugand ca este posibil ca in 2009 cresterile sa fie si mai mari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO