Profesii

Croaţia vrea să importe mai mulţi muncitori pentru a-şi diminua criza forţei de muncă, dar sindicatele sunt sceptice

Croaţia vrea să importe mai mulţi muncitori pentru...

Autor: Catalina Apostoiu

21.06.2019, 00:04 309

Turismul reprezintă aproape 20% din PIB-ul ţării.

Guvernul croat a cedat presiunilor venite din partea angajatorilor în sensul majorării cotelor pentru importul de muncitori străini după ce a primit avertismente că sezonul turistic este ameninţat, potrivit Balkan Insight.

Guvernul croat a aprobat cote mai mari pentru muncitorii străini: 2.000 de permise de muncă pentru industria turismului şi 1.000 pentru sectorul de construcţii. Posibilitatea suplimentării permiselor cu încă 1.000 a fost luată în discuţie în cazul adâncirii penuriei de forţă de muncă locală în ambele sectoare.

Decizia a venit după ce angajatorii au avertizat că sezonul turistic este în pericol şi că 5.000 de locuri de muncă sunt vacante, în principal în turism şi construcţii.

Turismul reprezintă aproape 20% din PIB-ul ţării.

„Cotele sunt ultima linie de apărare“, a declarat ministrul muncii Marko Pavic, adăugând că guvernul intenţionează să renunţe complet la sistemul de cote. Pe viitor însă, angajatorii va trebui să caute angajaţi în primul rând prin intermediul serviciului de ocupare a forţei de muncă HZZ înainte de a căuta muncitori din afara ţării.

„Intenţionăm să eliminăm cotele cu obligaţia pentru angajatori de a căuta muncitori mai întâi pe piaţa locală şi de a-i plăti corect. Aproape trei sferturi dintre companiile care solicită permise pentru muncitori străini nu au căutat mai întâi prin intermediul HZZ“, a declarat Pavic.

De câd Croaţia a aderat la UE în 2013, mii de oameni au părăsit ţara în căutare de oportunităţi mai bune de muncă şi vestul şi nordul Europei. Rata şomajului s-a situat la 8,6% în aprilie. Salariul mediu lunar în Croaţia se situa la 6.464 kuna (976 dolari).

Recent, Eduard Andric, preşedinte al Sindicatelor din Turism şi Servicii, a trimis o scrisoare deschisă premierului Andrej Plenkovic, avertizând că creşterea importului de muncitori străini nu va rezolva toate problemele din turism.

„Nu acceptaţi sugestiile angajatorilor. Trebuie să majoreze salariile, aceasta fiind singura soluţie pentru a-i ţine pe tineri în Croaţia“. „Creşterea importurilor de muncitori poate duce de asemenea la reducerea costurilor legate de forţa de muncă în ţara noastră, care ar afecta dezvoltarea acesteia“.

Şi sindicatul din Istria, Kvarner şi Dalmaţia a criticat decizia guvernului de a creşte cotele pentru importul de forţă străină de muncă în sectorul turismului, potrivit Total Croatia News.

Preşedintele sindicatului, Marina Cvitic, crede că guvernul croat ar trebui mai întâi să aibă drept obiectiv stoparea plecării în masă a muncitorilor croaţi şi că acesta ar trebui de asemenea să ia măsuri pentru a se asigura că cei care se întorc au oportunităţi de business favorabile şi salarii mai mari.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO