Profesii

Criticile la adresa Codului muncii continua sa curga

24.11.2003, 00:00 12



Organismele internationale si investitorii straini din Romania continua sa atraga atentia autoritatilor asupra faptului ca noul Cod al muncii introduce restrictii excesive in relatiile de munca, iar prin obligatiile impuse angajatorului, se creeaza rigiditati pe piata muncii, reducandu-se astfel eficienta economica.



Astfel, in ultimul raport de tara al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) se arata ca slabiciunile sistemului juridic se numara printre cele mai importante obstacole care impiedica derularea afacerilor investitorilor straini in Romania.



In acest context, specialistii BERD spun ca desi noul Cod al muncii a fost adoptat pentru a aduce legislatia romaneasca la nivelul reglementarilor europene, el nu face decat sa introduca restricii excesive si sa creeze rigiditati pe piata muncii, impiedicand dezvoltarea sectorului privat.



La r=ndul lor, expertii Bancii Mondiale au catalogat prevederile legale in domeniul muncii drept restrictive. "Pana de curand, reglementarile pietei muncii din Romania nu erau considerate a fi excesive comparativ cu cele din tarile OECD, dar o lege recenta din 2003 (Codul muncii - n.r.) a introdus noi rigiditati si a dat sindicalistilor prerogative sporite - ceea ce poate fi in detrimentul cresterii economice", se arata in raportul insitutiei internationale.



Ce spun investitorii straini? "Noul Cod al Muncii este inflexibil si nu este adecvat companiilor care functioneaza dupa principiile economiei de piata", a spus John Saunders, vicepresedintele Consiliului Investitorilor Straini (FIC). Printre articolele din Cod mentionate de FIC ca fiind restrictive se numara obligativitatea crearii unui fond de garantare pentru plata creantelor salariale, limitarea saptamanii de lucru la 48 de ore, precum si prevederile referitoare la angajarea si concedierea salariatilor.



De asemenea, reprezentantii investitorilor straini au criticat modul in care sunt reglementate conflictul de interese la nivelul angajatilor, rolul sindicatelor si normele de munca, dar si formarea profesionala.



Din pacate, preocupati de promovarea unei politici sociale generoase care presupune cheltuieli mai mari pentru protectie sociala, guvernantii continua sa ingnore toate aceste semnale.



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO