Profesii

Cristina Anghel, human resources manager la Crescendo:

Cristina Anghel, human resources manager la Crescendo:

Cristina Anghel, human resources manager, Crescendo: romovarile se pot face rapid, nu vrem sa clonam conditiile din statul comunist in care trebuia sa stai cinci ani pe un post ca sa ai acees la un nivel superior, atunci timpul petrecut in companie era singura conditie pentru promovare.

12.05.2008, 23:32 617

"Un business unit manager a promovat in aproximativ trei ani si jumatate de pe pozitia de account manager. Promovarile se pot face rapid, nu vrem sa clonam conditiile din statul comunist in care trebuia sa stai cinci ani pe un post ca sa ai acees la un nivel superior, atunci timpul petrecut in companie era singura conditie pentru promovare", explica Cristina Anghel, human resources manager al furnizorului de solutii IT Crescendo International, companie formata din patru business unit-uri: IT, comunicatii, enterprise resourse manager, software integration.
Din acest motiv, in Crescendo salariile de entry level difera de la business unit la business unit si, potrivit Cristinei Anghel, acestea vor continua sa creasca in urmatorii ani.
"Vad cat de greu se pastreaza specialistii si cred ca salariile vor fi majorate in continuare pentru a atrage oameni pregatiti. Sa speram ca businessul va sustine aceasta crestere pentru ca este foarte greu sa vii cu noutati sau aspecte speciale in zona IT", mai spune Anghel, care adauga ca bonusurile pe care le primesc angajatii ajung pana la valoarea unui salariu si jumatate sau chiar doua salarii. Cu toate acestea, este foarte dificil sa apreciezi salariile la un nivel unitar in companie, intrucat la nivel de business unit lucrurile se intampla diferit.
Cu toate acestea, asteptarile salariale de pe piata sunt tot mai putin corelate cu realitatea din companii. In alta ordine de idei, spune managerul de HR, sunt foarte multi candidati tineri care vin la interviuri fara nicio experienta profesionala in spate si cer salarii foarte mari. "Au pretentii de 400 - 500 de euro, fiind studenti in ultimul sau penultimul an de studiu. Nu putem sa le oferim acesti bani atat timp cat aportul pe care ei il pot aduce in cadrul proiectelor e undeva spre zero", spune Anghel. Cel putin in primele 3-4 luni in organizatie nu se poate vorbi de o contributie a celor proaspat angajati, ci de o investitie in noul angajat ca program de mentorizare sau ca integrare a acestuia in companie. Mai mult, tinerii nu mai au rabdare sa se intample lucrurile normal, nu putine fiind situatiile in care dupa noua luni acestia aleg sa plece din companie.
Asadar, perioada de training dureaza intre doua si trei luni, insa acest interval de timp nu este "batut in cuie". Cu toate acestea, daca pregatirea unui angajat depaseste aceasta perioada, este luata in considerare posibilitatea ca un anumit lucru sa nu fi fost regula in programul de mentorship derulat. Timpul pe care un coleg senior il petrece pentru indrumarea noului angajat este de aproximativ trei ore pe zi.
In Crescendo exista un plan de instruire anual. Anul trecut au fost investiti, in medie, cate 500 de euro pentru formarea fiecarui angajat, cei mai multi bani mergand in directia certificarilor. Un examen Microsoft costa aproape 200 de euro, in timp ce pentru o acreditare Cisco tarifele sunt cu mult mai mari.
Inca de anul trecut, din ianuarie, in companie functioneaza un nou management al resurselor umane care incorporeaza strategia de resurse umane in strategia de business. "Pana acum accentul a fost pus pe partea administrativa, insa scopul noului sistem este sa crestem proportia de elemente strategice, de politici in zona de resurse umane", spune Anghel, care recunoaste insa ca proportia activitatilor administrative este si in prezent destul de mare in totalul activitatilor de HR.
In prezent, Crescendo International are 118 angajati, anul acesta urmand sa fie recrutate inca 18 persoane. Astfel, pozitiile deschise sunt in zona de dezvoltare soft, de vanzari, de analiza de business. Cele mai multe angajari se fac in urma recomandarilor interne, fara ca organizatia sa aiba vreo colaborare cu o firma de recrutare.
"Nu cred ca cineva ar putea sa reinventeze roata in recrutare, de aceea inca de la interviu incercam sa dezvoltam un plan de dezvoltare profesionala, cu anumite actiuni pe care firma le poate duce la bun sfarsit", explica Anghel, care se afla de opt ani in Crescendo.
In opinia sa, piata este foarte restransa si candidatii sunt foarte tentati de diverse oferte din piata.
"Tinerii nu investigheaza in profunzime care sunt activitatile intr-o companie sau ce alte beneficii le poate oferi noul loc de munca si se trezesc ca se intorc in organizatia din care au plecat. Am avut deja trei astfel de cazuri: doi consultanti si o persoana din vanzari", spune Anghel, care este de parere ca in Crescendo nu exista plecari care "nu lasa loc de buna-ziua", de aceea exista un exit interviu in perioada de preaviz in care managerul de resurse umane incearca sa afle unde a existat o eventuala fisura intre asteptarile companiei si cele ale angajatului.
Cristina Anghel crede ca se poate vorbi de o anumita cultura a consultantilor sau a dezvoltatorilor de soft. "Daca ar fi
sa-i analizam, le-am putea gasi niste trasaturi comune, sunt aparte, inteligenti. Chiar daca sunt mai introvertiti, mai putin deschisi catre comunicare sau social, ei intre ei se simt foarte bine", este de parere aceasta.
Ea povesteste ca atunci cand interactioneaza cu un dezvoltator soft trebuie sa-i dea jumatate din raspuns, pentru a reusi sa poarte un dialog. "Ei intre ei nu au absolut nicio comunicare, cred ca i-ar deranja cineva care ar veni din zona de vanzari si i-ar bruia. O persoana introvertita nu si-ar gasi locul in vanzari", este de parere Anghel, care participa in medie pe zi la trei interviuri cu candidatii.
In opinia sa, industria de IT i se potriveste foarte bine. "Mediul mi se pare foarte dinamic. Oamenii cu care trebuie sa intru in contact cu ocazia interviurilor de angajare sunt foarte bine pregatiti, sunt personaje absolut interesante si sub aspect uman, si profesional", conchide Anghel.

Crescendo International, pe scurt:
118 angajati
Cuprinde patru business unit-uri: IT, comunicatii, enterprise resource manager si software integration.
11 mil. euro, cifra de afaceri in 2007
14 mil. euro, cifra de afaceri estimata in acest an

Cariera
2004 - prezent: HR manager, Crescendo International
2000 - 2004: HR executive & QA executive, Crescendo International
1997 - 2000: economist la SC Matiro
1996 - 1997: asistent universitar Catedra de management, Universitatea Romano-Americana, ASE
1991 - 1996: Facultatea de Management, Academia de Studii Economice Bucuresti

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO