Profesii

Cresterile salariale s-au oprit la "Accept si acelasi salariu"

Cresterile salariale s-au oprit la "Accept si acelasi salariu"
21.12.2008, 16:50 56

Temerile angajatorilor si ale specialistilor in resurse umane nu s-au reflectat insa in statistica din ultimele luni. Salariul mediu net a continuat sa creasca si in octombrie, pana la 1.327 de lei (circa 355 de euro), cu 22,4% peste nivelul inregistrat in aceeasi luna a anului trecut, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). Calculata in euro, cresterea salariului mediu net din octombrie a fost de numai 9,5% fata de octombrie 2007.

In ultimii doi ani, salariile din mediul privat au crescut cu doua cifre - 14% in 2007 si 15% in 2008 - insa din cauza ratei inflatiei de aproximativ 6,7% din ambii ani, cresterea reala a salariilor a fost de 7- 8%, potrivit datelor centralizate de compania de consultanta si audit PicewaterhouseCoopers (PwC).
In industrie, muncitorii calificati au avut salarii cu 20% mai mari fata de anul trecut in 2008, in timp ce in retail angajatii cu pozitii de executie din magazine (casiere, lucratori comerciali etc.) au primit salarii in crestere cu 30% comparativ cu 2007, arata datele studiului salarial Total Remunerations Survey, realizat de compania de consultanta in resurse umane Mercer, unul dintre cei mai mari jucatori internationali de profil. Studiul Mercer a fost realizat in aprilie pe un esantion de 124 de companii, cea mai mare parte multinationale.
Doua dintre domeniile care au vazut o incetinire a ritmului de crestere al salariilor sunt cel financiar-bancar si IT&C, unde salariile au avansat cu doar 11-12%, dat fiind ca salariile angajatilor din aceste domenii au crescut accelerat in 2007. Desi salariile pentru pozitii de executie au avansat cu pana la 30% in 2008, diferentele intre nivelurile de management si cele de executie raman in continuare mari. Salariul mediu al unui manager este de 3.240 de euro, de peste 9 ori mai mare fata de salariul mediu net la nivel de economie, potrivit studiului PayWell-Salary and Benefits 2008 realizat de PwC.
 
 
Bonusuri si beneficii mari pentru manageri
Managerii romani au vazut in ultimii ani cresteri salariale anuale de 20-30%, iar cei care si-au schimbat jobul chiar s-au dublat castigurile.
In topul cresterilor la nivel de top management s-au aflat directorii de IT, cu un avans salarial de 17,3%, si directorii de resurse umane, ale caror salarii au urcat cu 16,8%, potrivit datelor Mercer. Directorii de marketing au salarii cu 15% mai mari comparativ cu anul trecut, castigand, in medie, 7.000 de euro brut pe luna. Cu toate acestea, multinationalele din industria bunurilor de larg consum (FMCG) au dat salarii si de 9.000 de euro brut lunar si pachete de pana la 14.000 de euro pe luna directorilor de marketing.
La nivel de management, salariul reprezinta doar 60-70% din pachetul salarial. Astfel, pe langa bonusurile salariale, care pot ajunge la 3.400 de euro brut lunar, pachetul unui director de marketing mai include beneficii non-salariale ca telefon, laptop si masina, asigurare medicala si abonament medical, a caror contravaloare lunara este de pana la 1.600 de euro pe luna.
Salariile directorilor de marketing au evoluat in ritm cu piata bunurilor de larg consum, care ar putea creste cu peste 15% in acest an fata de 2007, pastrandu-si ritmul de dezvoltare inregistrat in perioada anterioara, potrivit estimarilor companiei de cercetare a pietei GfK de la inceputul lui 2008.
"Pozitiile-cheie de top management difera in functie de industrie. Daca in FMCG functiunile de marketing si vanzari sunt esentiale, in industria financiar-bancara, spre exemplu, rolurile cele mai importante le au directorii de operatiuni si directorii financiari", explica Oana Datki Botolan, country manager al Consulteam, reprezentantul pe piata locala al companiei de resurse umane Mercer.
Un alt factor care a alimentat cresterile salariale a fost competitia dintre companii pentru atragerea celor mai buni executivi. Schimbarea locului de munca in urma unei oferte de la o alta companie inseamna cresteri salariale si de 30 - 50%.
Analistii si specialistii in resurse umane prognozau pentru acest an o incetinire si chiar o stagnare a ritmului de crestere al salariilor la nivel de middle si top management, ca urmare a cresterilor accelerate din ultimii ani care au dus castigurile executivilor romani peste cele ale omologilor din regiune.
 
 
Tot la coada Europei
Executivii de top din multinationale au salarii care trec cu usurinta de 10.000 de euro pe luna. La fel de adevarat este insa ca angajatii care lucreaza in companiile private de pe piata locala castiga in medie 2,2 euro brut pe ora, potrivit unei analize despre remuneratiile din mediul privat in 11 tari din Europa de Est, realizata de Federatia Angajatorilor Europeni (FedEE).
Romania a ramas astfel una dintre cele mai ieftine destinatii investitionale din perspectiva costurilor salariale, fiind surclasata din acest punct de vedere doar de Bulgaria, unde plata orara bruta este de 1,2 euro. Spre comparatie, un angajat neamt castiga 20,2 euro pe ora.
Salariul minim a fost majorat in acest an la 540 de lei pe luna (150 de euro). Chiar si cu aceasta majorare, salariul minim brut de pe piata locala ne plaseaza pe ultimele locuri intre tarile europene, potrivit FedEE.
Un nivel mai scazut decat cel din Romania al salariului minim se inregistreaza in tari ca Albania - 128 de euro, Bulgaria - 112 de euro, Ucraina - 68 de euro si Moldova - 46 de euro. Salariul minim din Romania este de aproape zece ori mai mic decat al britanicilor, unde castigurile minime reglementate sunt de 1.381 de euro pe luna. Pe de alta parte, Marea Britanie este cunoscuta ca fiind printre tarile cu cel mai ridicat cost al vietii.
In acelasi timp, salariul mediu net pe economie s-a majorat in ultimul deceniu de 3,4 ori, de la 104 euro in anul 1998 pana la 355 de euro in octombrie, arata datele INS.
De cealalta parte, angajatorii si specialistii in resurse umane spun ca piata salariala care nu este prinsa in statistica a inregistrat cresteri considerabile in acest an, in special ca urmare a deficitului de forta de munca si a expansiunii rapide a businessurilor.
Spre exemplu, medicii romani au ajuns la salarii de 3.000 - 4.000 de euro in spitalele si clinicile private, consultantii in real estate foarte buni castigau si 10.000 de euro lunar.
Salariile inginerilor au ajuns in ultimii ani la valori care depasesc 1.000 de euro net lunar, in anumite domenii - ca IT&C - depasind chiar 2.500 de euro.
La nivel de top management, un CEO de multinationala castiga cu usurinta 10.000 de euro pe luna sau chiar mai mult, iar in ceea ce ii priveste pe muncitorii calificati din constructii, acestia pot castiga pana la 1.000 de euro pe santierele din Capitala.
Salariile in centrele de servicii pentru pozitii de entry-level au ajuns anul trecut la peste 300 de euro net lunar, in timp ce in provincie sunt cu 20-30% mai mici. Anul trecut salariile au crescu cu marje cuprinse intre 30 si chiar 50% pentru anumite pozitii.
 
 
Vedetele au fost primele lovite
Real estate-ul si banking-ul - pana in urma cu cateva luni domeniile-vedeta ale pietei salariale, in care se puteau obtine relativ usor castiguri mari - au fost si primele afectate de incetinirea economica si de semnalele negative cu privire la mersul economiei.
Incepand cu toamna acestui an, companiile de recrutare si executive search au inceput sa primeasca tot mai multe CV-uri de la angajati din real estate, banci, productie, PR sau publicitate, care au fost afectati de procese de restructurare si reorganizare interna si care sunt dispusi sa se angajeze pe salarii mai mici decat cele de pana acum.
"Daca acum un an gaseam doar doi copii 'fitosi', care cereau salariu fix de minimum 1.000 de euro si erau obisnuiti sa stea in showroom sa vina cumparatorii la ei si se credeau buni, acum vin oameni seriosi care se multumesc cu salarii de 600 de euro si inteleg ca ne va fi greu, astfel ca stau la birou de dimineata pana seara", declara in noiembrie Valentin Ilie, CEO al firmei de consultanta imobiliara Coldwell Banker Affiliates of Romania, unul dintre cei mai mari jucatori intrati recent pe piata.
Unii dintre candidatii cei mai rasfatati de piata in ultima perioada au inceput sa isi ajusteze asteptarile salariale. Astfel, project managerii accepta salarii si de 1.000 de euro pe luna, in conditiile in care cu cateva luni in urma nici nu se uitau la salarii mai mici de 3.000 de euro.
Mai mult decat atat, managerii straini care vin sa lucreze in Romania accepta salarii cu 20 - 30% mai mici decat in urma cu cateva luni, spun consultantii in executive search. Spre exemplu, un CFO care primea in urma cu sase luni un pachet salarial de 10.000 de euro pe luna, aici fiind incluse cheltuielile legate de cazare si cele de relocare, in conditiile actuale poate sa vina sa lucreze in Romania si pe un salariu de 5.000 de euro, la care se adauga si celelalte beneficii, ca masina de serviciu sau plata chiriei. Valoarea totala a pachetului ajunge in acest caz la 7.000 - 8.000 de euro, cu 20 - 30% mai putin decat inainte de declansarea crizei financiare internationale.
 
 
Inceput de corectie
Specialistii in recrutare sunt de parere ca acesta este inceputul unei corectii pe piata fortei de munca, puternic marcata in ultimii ani de cresteri salariale de peste 20% si de un puternic deficit de personal calificat.
Companiile din mediul privat isi ajusteaza politicile salariale pentru anul viitor, dupa ce bugetasera initial cresteri de peste 10%.
Cresterile salariale din mediul privat vor inregistra anul viitor cea mai semnificativa corectie din ultimii ani, consultantii in resurse umane apreciind ca nu vom asista la avansuri salariale in 2009. Companiile vor majora salariile doar pentru angajatii performanti si doar cu procente care sa acopere rata inflatiei, prognozata de BNR la 4,5% in 2009. Pentru 2009, desi nu exista inca date statistice despre modificarea intentiilor de crestere salariala previzionate - bugetarea initiala fusese de 11-12%, in prezent majoritatea companiilor isi reanalizeaza politica salariala si exista posibilitatea sa nu asistam la cresteri salariale anul viitor.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO